2016. 05. 04.

 

Csehimindszenten, Mindszenty József szülőfalujában, a keresztelő kápolnájában került sor a Mindszenty emlékérmek átadására április 29-én. A kitüntetettek: Ruppert József piarista tanár, Kecskemét város díszpolgára, valamint Gasztonyi László a győri VILL-KORR Hungária Kft. ügyvezetője. Városunkat Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, a Mindszenty Társaság tagja, valamint Szabó István plébános, piarista tanár és Szécsi Árpád, a Mindszenty Társaság tagja képviselte.

Lezsák Sándor, a Mindszenty Társaság elnöke köszöntötte a zsúfolásig megtelt templomban az ünnepség résztvevőit.  Az alkalmon jelen volt V. Németh Zsolt államtitkár, dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök, számos paptestvér, valamint a Mindszenty Társaság tagjai.

Délután a Mindszenty Társaság tagjai megkoszorúzták a Mindszenty Zarándokházban lévő Mindszenty szobrot, Bélapátváron Nagy Gáspár emlékházát és Nagytilajban Nagy Gáspár sírját, ahol Szabó István piarista atya áldásával zárult a koszorúzási ünnepség.

 

Ruppert József SchP

piarista tanár, az osztrák Kalazantínus Kongregáció tiszteletbeli tagja, Pilinszky díjas, Kecskemét város díszpolgára.

1942. június 25-én született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte. 1960-ban lépett be a Piarista Rendbe, teológiai tanulmányai után az Eötvös Loránd Tudományegyetemen biológia-kémia szakos tanári diplomát szerzett, magánúton Margittay Sándor orgonaművésznél orgonálni is tanult.

Ünnepélyes szerzetesi fogadalmat tett 1965. szeptember 12-én, pappá 1968. március 9-én szentelték. Tanulmányai befejeztével 1969-től 22 éven át kecskeméti piarista gimnáziumban dolgozott. Tantárgyain kívül éveken át ének-zenét is oktatott, vezette az iskola kórusát, mindvégig prefektus és hosszú éveken át igazgató volt a diákotthonban. 1983-tól 1991-ig a gimnázium igazgatója is volt.

Egy évtizeden át lelkes közreműködője volt az Országos Középiskolai Kémia Verseny szervezésének, kiváló munkájáért beválasztották a Magyar Kémikusok Egyesületének országos vezetőségébe. Neki is köszönhető kecskeméti iskolánkban a már hagyományos „piarista vacsora" meghonosítása, Koháry István és Erdősi Imre kultuszának fölelevenítése, a gimnáziumi épület államosított részének visszaszerzése és a piarista általános iskola megindításának előkészítése.

Újra indította az iskola évkönyveinek kiadását, emléktáblát emeltetett a második világháború diák halottainak. Komoly lelkipásztori munkát is végzett, 22 éven át a barátok templomában celebrált, a „fél tizenkettes" szentmiséit még évtizedek múltán is emlegetik a hívek.

Nagyban elősegítette a városban a keresztény felekezetek közeledését, az általa megkezdett ökumenikus imaórák hagyománnyá váltak. Az iskola énekkarával számos hangversenyt adott, országos versenyeken vett részt és díjakat szerzett. Énektanári munkájának elismeréséül 1985-ben „kiváló munkáért" kitüntetést, kulturális tevékenységéért pedig 1992-ben Pilinszky díjat kapott. 2001-ben - távozása után tíz évvel - Kecskemét város díszpolgárává választották.

1991-ben a piarista egyetemes káptalan Rómában közép-európai generálisi asszisztenssé választotta, majd az 1997-es és a 2003-as egyetemes káptalan újabb hat-hat évre megerősítette ebben a szolgálatban. 2003-tól az itáliai rendtartományok ügyeit is ő intézte, munkája eredményeként sikerült 2007-ben egyesíteni a négy olasz rendtartományt.

Sokat dolgozott új lengyel piarista iskolák megnyitásáért, a szlovák provincia újjáéledéséért, az Romániai Piarista Provincia megmentéséért, újraindításáért. Fáradhatatlanul látogatta a rábízott provinciákat Belorussziától Morvaországon át Erdélyig. Közép-európai piarista novícius és kispap találkozókat szervezett, nyelvkurzusokat tartott számukra, hogy elsajátíthassák az olasz és spanyol nyelvet.

Támogatásával indult meg 2005-ben Nagykárolyban a piarista kedves nővérek missziója. 21 éven át végezte a posztulátori feladatokat is. Az ő nevéhez fűződik Pietro Casani, a 13 spanyol piarista vértanú, P. Anton Maria Schwartz, az osztrák Kalazantínus kongregáció alapítója (e szerzetes kongregáció választotta tiszteletbeli tagjává), Salkaházi Sára szociális testvér és Celestina Donati, az olasz piarista nővérek (Suore Calasanziane) alapítójának boldoggá avatása, a piarista Beato Faustino Míguez szentté avatásának elindítása, Bruno Martínez piarista, Don Provolo, a siketnémákkal foglalkozó két veronai kongregáció alapítója, Bálint Sándor néprajzkutató, Brenner János vértanú és Hám János szatmári püspök ügyének előmozdítása, valamint két másik boldoggá avatási ügy elindítása: P. Pedro DíezGil és P. Joaquín Erviti piaristáké. Szőke János atya végső betegségének idején segítette Scheffler János és Bogdánffy Szilárd boldoggá avatásának előre haladását, Mindszenty József ügyében is sokat segített, pl. orvosi iratok olaszra fordításával, a Szent István Ház irattárában talált Mindszenty dokumentumok feltárásával és átadásával.

Mint a „piarista család" koordinátora (1998-2011) igyekezett összefogni a Kalazanci Szent József szellemében alapított 10 szerzetes kongregációt, találkozókat és konferenciákat szervezett.

Közel két évtizeden át (1992-2011) elnöke volt a római Szent István Alapítványnak és igazgatója a Szent István zarándokháznak. Külön érdeme a Szent István Ház modernizálása és a könyvtárában talált fontos iratok (Mester István, Zágon József, Mindszenty József) megmentése feltárása és katalogizálása. 1998-tól 2012-ig firenzei magyar lelkészként is működött, két éves szünet után ő kezdte meg újra ettől az évtől a magyar szentmiséket Firenzében és intézte hívei ügyes bajos dolgait, számukra újságokat szerkesztett (egészen kis ÜZENET és egészen kis elektronikus ÜZENET címmel), támogatta a toszkán-magyar kulturális egyesület létrejöttét és működését. A római Pápai Magyar Egyházi Intézet vigilancia bizottságának tagjaként, majd 2007-től elnökeként segítséget nyújtott az intézet működéséhez 2012-ig. A 2009-ben tartott egyetemes káptalanon megvált asszisztensi munkájától, de a generális atya kérésére tovább végezte a posztulátori teendőket és a romániai piarista provincia ügyintézését. Ezt a munkát 2009-től mint a magyar provincia delegátusa folytatta.

2009-ben a köztársasági elnöktől a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét kapta az itáliai magyarság körében és a Szent István Házban végzett munkájáért. 2010-ben a Magyar Piarista Diákszövetség több évtizedes közéleti munkásságáért Teleki Pál éremmel tüntette ki:  „amellyel mindenütt, ahová hivatása szólította - Magyarországon, az elszakított területeken és külföldön - nemzete és a piarista nagycsalád iránti tiszteletet érdemlően szolgálta az egész emberi közösséget, de mindenkor különleges figyelmet szentelve honfitársainak".  

2012 nyarán, 21 éves római munka után tért vissza Magyarországra, a rendfőnök Budapestre helyezte. Mint tartományfőnökségi delegátus, intézi továbbra is a Romániai Rendtartomány ügyeit. Aktívan részt vesz a lelkipásztori munkában: reggelente különböző nővér közösségekhez jár szentmisét mondani (Kalocsai Iskolanővérek, „Margitos" nővérek, Miasszonyunk Iskolanővérek, stb.), vasárnaponként pedig kisegít a Külső-ferencvárosi Szent Kereszt és a Lehel téri Szent Margit plébánián, misézik az öregeknek a Napfény otthonban, sok helyen (Örökimádás templom, Budavári Nagyboldogasszony templom, stb.) helyettesítést is vállal. Folytatja a posztulátori munkát is (Hám János, Brenner János).

2012. december elsején keresztény közéleti tevékenységéért Kecskeméten Varga László díjat és emlékérmet kapott.

Forrás: kecskemetitv.hu

 

Submitted by nagy.attila on