2017. 12. 14.

A mézeskalács sütésnek nagy hagyománya van. Már az ókorban is ismerték és készítették. Akkoriban misztikus erőt tulajdonítottak neki. A Biblia is említést tesz Melkizedek zsidó pap kiváló süteményéről. Az 1200-as évektől a kolostorokban készítettek belőle vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Gyógyszertárakban, piacokon, kolostorokban árusították a gyógyító hatású mézeskalácsot. Hazánkban évszázadokon át virágzott a mézeskalácsos mesterség. A mézesbábos a mintákat maga faragta ki, rendszerint körtefából, mégpedig fordítva, azért, hogy a kész figura a helyes formát kapja. Ezek az ún. ütőfák apáról fiúra öröklődtek. Az ütőfák később háttérbe szorultak és helyüket a szaggatóforma vette át.

Karácsony közeledtével a legtöbb háztartásban előkerülnek a különböző receptek, formák, kicsik és nagyok együtt munkálkodnak, alkotnak meghitt hangulatban és az otthonokat belengi a mézeskalács mesés illata.

Arra biztattuk a családokat, hogy süssenek mézeskalácsot, szépen díszítsék ki és ha kedvet kapnak hozzá, akkor készítsenek belőle valami ötletes, látványos dolgot!

Felhívásunkra számos szebbnél-szebb alkotás érkezett. December 14-én az óvoda tornatermében gyűltünk össze ahol a sok kis csillogó szempár izgatottan várta a díjazást. Természetesen minden résztvevőt megjutalmaztunk: emléklapot, egy "Mézike" mézeskalácsot és egy apró ajándékot vihetett haza.

A kiállítás megtekinthető az óvoda tornatermében december 22-ig!

 

Submitted by lehoczki.adrienne on