Mesterséges intelligencia és szóbeli készségfejlesztés Nizzában
2023. 08. 21.

Kéthetes francia nyelvű képzésen vehettem részt az Erasmus+ program keretében Nizzában, ahol több mint 30 ország tanárai gyűltek össze. Az oktatók között szép számmal képviseltették magukat amerikai és kanadai szaktekintélyek is.

A képzés abszolút naprakésznek mondható, hiszen az egyik modulban arról tanultunk, hogyan tudjuk munkánk során a mesterséges intelligencia kapacitásait is felhasználni.  Egy másik órán  digitális eszközökkel ismerkedtünk, bár rengeteg oldalt, alkalmazást ismertem és használtam már eddig is, itt csupa újdonsággal találkoztam, nagyon sok ötletet, tippet kaptam. A harmadik blokkban motiváló, innovatív módszerekkel, a szóbeli kompetenciák fejlesztési lehetőségeivel foglalkoztunk, a nyelvtanítás neurolingvisztikai megközelítése alapján, melynek lényege, hogy a nyelvtani szabályokat észrevétlenül kell magukévá tenni a tanulóknak és azokat spontán alkalmazni. Ezt a minél több kommunikációs helyzet, egész mondatos, spontán megnyilvánulás, panelmondatok rögzülése segítheti. Az utolsó modulban pedig tanulói projektek dokumentálására is alkalmas kiadványszerkesztő online alkalmazást próbálhattunk ki. Volt két délutáni műhelyfoglalkozásunk is, ahol egyik alkalommal a tanórák játékosításával, a másikon pedig world café módszerrel folyt eszmecsere különböző motiválási technikákról. Ezen kívül bemutatták nekünk az Erasmus programot is, főleg azok kedvéért, akik még nem akkreditált intézményből érkeztek.

A képzés munkanyelve természetesen a francia volt, illetve az anyanyelvi környezet is nagyban hozzájárult, hogy saját nyelvi készségeimet fejlesszem, szinten tudjam tartani. 

A képzésen kívül természetes volt idő kulturális programokra, városnézésre is, Meglátogattuk többek között Cannes városát, a kihagyhatatlan fesztiválpalota és a vörös szőnyeg mellett a Vasálarcost fogvatartó erőd festői szigetére is áthajóztunk. Nizza óvárosa is kiválóan alkalmas volt arra, hogy szándékosan eltévedjek egy kicsit a szűk utcák között a katedrálisból hazafelé tartva a vasárnapi miséről. Szabadidőmben pedig szebbnél szebb strandok között válogathattam. 

Köszönet a szakmai és testi-lelki feltöltődésért az Erasmus+ programnak!

Soós Zoltán Ferenc

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2023-08/IMG_6868.jpeg?h=a32b6b15&itok=27DhM2hg
Submitted by soos.zoltan on