2015. 04. 29.

 

A Katona József Emlékház, a Kecskemét Írott Örökségéért Alapítvány és a kecskeméti Piarista Iskola szeretettel várják az érdeklődőket a Koháry Istvánról szóló újabb könyvek bemutatójára.

  • Időpont: 2015. május 8., péntek, 16:30-tól
  • Helyszín: Katona József Emlékház (Kecskemét, Katona József utca 5.)

A bemutatandó könyvek:

  • Koháry István emlékkönyv: a kecskeméti piarista gimnázium alapításának 300. évfordulójára
  • Szerkesztette: Kozicz János és Koltai András
  • A kötetet bemutatja Dr. Lakatos Andor, a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár igazgatója.
  • „Sok jókkal áldgyon Isten benneteket." Gróf Koháry István levelei Kecskemét város főbíróihoz és Tanácsához 1673-1730
  • Szerkesztette: Péterné Fehér Mária
  • A kötetet a szerkesztő mutatja be.

A Katona József Emlékházban megtekinthető a piaristák kecskeméti működéséhez kapcsolódó kamarakiállítás.

*   *   *

Koháry István emlékkönyvről:

Koháry István (1649-1731) gróf, országbíró, dunáninneni és bányavidéki főkapitány, Hont vármegye főispánja, a filozófia baccalaureus-a, nagybirtokos, államférfi és költő volt, aki gondosan irányított birtokainak jövedelméből számos módon gyarapította katolikus egyházát és magyar hazáját. Nagy jelentőségű alapítványai és kezdeményezései közül - a magyar történelem tragikus útvesztőinek következtében - az egyik legmaradandóbbnak a kecskeméti piarista iskola bizonyult, amely 1715 óta élő, és az alapító céljának megfelelően működő intézmény. Fönnállásának háromszázadik évfordulóján kilenc tanulmány, saját végrendelete és portréinak teljes sorozata mutatják be Koháry István gazdag életének és munkásságának egyes oldalait: a katonát, a földesurat, a mecénást és a patrónust.

További adatok: http://www.prosperod.hu/katalogus/konyvek/?id=47033

 

A Koháry levelezéskötetről:

„Sok jókkal áldgyon Isten benneteket!" Ezekkel a szavakkal kezdte minden egyes, Kecskemét város bíráihoz és tanácsához írt levelét Koháry István, a török ellen sereget vezető hadvezér, iskola- és kórházalapító, költő, országbíró, barokk főúr, bőkezű mecénás - Kecskemét földesura. Az 1670-es évektől ugyanis a város legnagyobb részbirtokosa volt, több mint egyharmadnyi birtokrésszel. Kemény, határozott, de igazságos földesúr volt, aki alattvalói irányában patriarchai vonzalommal és felelősséggel viseltetett. Gondja volt a szegényebbekre, nincstelenekre. Mindig a bonum publicumot (a közösség javát)  és nem a privatum odiomot (az egyéni gyűlölködést) tartotta fontosnak. A kecskemétiek - főként a város elöljárói - védő, pártfogó földesúrként, majdhogynem atyjukként tisztelték. A későbbi korok szemléletmódja szerint szokatlannak látszó kapcsolat emlékeit tárja elénk ez a kötet, amely  teljes szövegükben, alapos bevezetéssel együtt közli Koháry leveleit.

További információ: http://kecskemet-anno.hu/SubPages/fooldal4.html

 Nagy Attila SchP ig.

 

Submitted by nagy.attila on