2017. 06. 06.

 

Ünnepi szentmise keretében, pünkösd vigíliáján megalakult a Piarista Rend Magyar Tartományának testvérisége. A magyar testvériség csoport tagjai a budapesti Piarista Kápolnában fejezték ki elköteleződésüket.

A legutóbbi tartományi káptalan terveire építve fogalmazódott meg 2015-ben tartományunk két éves terve. Ebben szerepelt célkitűzésként a következő pont:  A piarista rend magyar tartományához kapcsolódóan a következő két év során megszületik a Piarista Testvériség."

Az azóta eltelt időben azokból a személyekből, akik kifejezték szándékukat, hogy szeretnének elindulni ezen az úton, egy csapat, közösség formálódott. Közösen járták a megkülönböztetés, megfontolás útját, amely elhatározásuk megerősödéséhez vezetett.

A legutóbbi, 2015-ben, Esztergomban tartott egyetemes káptalan döntése szerint a Regulák 228. pontja így ír a testvériségről:

„1. A rend előmozdítja, hogy piarista testvériségek jöjjenek létre, és azok egyre jobban megszilárduljanak.

A piarista rend testvérisége azoknak a keresztény hívőknek az összessége, akik a piarista karizma (lelkiség, küldetés és élet) megélésére társulnak egymáshoz kisközösségekben, mindegyikük saját világi, szerzetesi vagy papi hivatása szerint.

A testvériség tehát a piarista karizmában egybe kapcsolódó hívők társulása, amelyet mint ilyet a piarista rend elismert.

2. A piarista szerzetesek, az illetékes nagyobb elöljárók engedélyével, tagjai lehetnek piarista testvériségeknek.

3. Minden területi egység és a rend létrehozza a szükséges intézményes kapcsolatokat a piarista testvériségekkel, hogy támogassa a karizmatikus integráció saját dinamizmusát, és ezzel együtt előmozdítsa a piarista karizma és küldetés fejlődését."

A formálódó magyar testvériség első csoportjának is vannak világi, s vannak piarista szerzetes tagjai is.

A hét fős közösség világi tagjai:

  • Dekiszkyné Fejér Rita, gödi iskolánk igazgatója,
  • Jusztinné Nedelkovics Aliz, szegedi iskolánk igazgatója,
  • Jusztin István, a szegedi Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium vezetője,
  • Mikulás Domonkos, kecskeméti iskolánk igazgatóhelyettese.

Piarista szerzetesek, akik tagjai az alakuló testvériségnek:

  • Czeglédi Zsolt,
  • Szabó László
  • Labancz Zsolt tartományfőnök.

A testvériség megalakulása a tartományunkban, sok hozzánk kapcsolódó, sokszor már régóta velünk együtt küldetésben járó ember számára nyitja meg a piarista világban való elköteleződés útját, s így valóban megvalósul az, amit a Reguláink írnak, hogy mindez elő fogja mozdítani „a piarista karizma és küldetés fejlődését" tartományunkban is, új és egyre gazdagabb életet hozva, egyre több gyermekhez és fiatalhoz, s egyre több szegény gyermekhez és fiatalhoz juttatva el a kalazanciusi nevelés ajándékát.

Labancz Zsolt SchP

 

Submitted by nagy.attila on