2009. 10. 17.

Fizikás tanulmányi út keretében 2009. október 16-án Budapesten jártak a fizika iránt érdeklődő felsőbb éves diákjaink. Masat-1 és eMúzeum. Jövő és múlt a műszaki életben.

2009. október 16-án pénteken tanulmányi úton vehettek részt a gimnázium fizika iránt érdeklődő felsőbb évfolyamos  diákjai.

A nap első felében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatika Karának pületében az első magyar fejlesztésű műhold, a Masat egy készítőivel találkozhattunk. A program során megismerhettük a Masat-1 program célkütézeseit, egy űrtechnikai projekt nehézségeit. Hallhattuk egy japán műhold morze jeleit a rádióállomáson; megnézhettük, hogy mi lesz a műhold belsejében; kipróbálhattuk, hogyan nyílik ki a műhold antennája; hallhattunk Charles Simonyi és a Masat-1 kapcsolatáról és hallhattunk arról is, hogy milyen sokféle tervezési, beszerzési problémával kell megküzdeni egy ilyen program során.

A látogatás során Kovács Zoltán rendszermérnök kalauzolt bennünket. Köszönjük neki és projektben részvevő társainak a lehetőséget, hogy bepillantást kaphattunk munkájukba és így diákjaink is kedvet kaphattak a mérnöki szakmához.

Többet is megtudhatunk a Masat-1 tervezéséről a projekt honlapján: cubesat.bme.hu, ahol számos cikket, riportot is találhatunk a műhold készítőivel és a készülő első magyar műholdról.

Délután az Elektrotechnikai Múzeumba látogattunk el, ahol rendhagyó fizika óra keretében az elektromosságtan  fejlődésének fontos pillanatait idézhettük fel a bemutatott kísérletek segítségével. A múzeum gyűjteményének  megtekintése során régi korok elektromos háztartási, világitási és kísérleti eszközeit ismerhettük meg.
A múzeumi látogatás során dr. Kiss László vezetett bennünket.

Az interneten is ellátogathatunk az Elektrotechnikai Múzeumba.

Submitted by kovacs.andras on