2019. 11. 21.

A 4.a osztály ismeretterjesztő bérletsorozaton vesz részt a Rákóczi-emlékév keretében II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából az Ifjúsági Otthonban.

Első alkalommal „A VÖRÖS-TORONY KINCSEI” címmel vetített képes előadáson vettünk részt. A sárospataki reneszánsz Rákóczi-várról és a várbéli életről Kovács Ágnes művészettörténész mesélt a gyerekeknek.

A második előadáson, melynek címe „PRO PATRIA ET LIBERTATE”, a kuruc katonák ruházatával, felszerelésével, fegyvereivel ismerkedtünk. A Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete tagjai segítségével megismerkedtünk a kurucok tábori életével is. Megtudtuk, hogy honnan származhat a kuruc és labanc elnevezés.

Harmadik alkalommal ellátogattunk a Magyar Nemzeti Levéltár Klapka utcai részlegébe, ahol szakvezetéssel bepillantást nyerhettünk a Kecskeméten fennmaradt Rákóczi-korabeli térképek, levelek, okiratok körébe. Hlbocsányi Norbert levéltáros sok érdekes dolgot mesélt, és mindenki kesztyűs kezébe vehette Rákóczi fejedelem Kecskeméthez szóló eredeti toborzó levelét, melyben 227 katona kiállítását kérte a várostól, a levél végén a fejedelem aláírásával.

A bérletsorozat decemberben zárul „HEJ, RÁKÓCZI, MAGYAROK VEZÉRE…”címmel. A vetített képes előadással kísért ifjúsági hangversenyen kuruc dalokkal, a tárogató hangszerrel és a korabeli művészeti és társasági élettel ismerkedünk a Gregus Tárogató Kvartett közreműködésével.

A rendhagyó irodalomórák nagyon tetszettek a gyerekeknek. Minden előadáson kérdéseikkel bombázták az előadókat, élményekkel gazdagon tértünk vissza az iskolába.

Rimár Zsuzsanna tanító

Submitted by rimar.zsuzsanna on