2014. 05. 12.

 

A mi lelki gyakorlatunk

A mi lelkigyakorlatunk 2014. április 12-én került megrendezésre. Zsolt atya és Gabi nővér vezette a foglalkozásokat. A nap zenés ráhangolódással vette kezdetét, közben egy papír darabra a bennünk lappangó kellemetlen érzéseket írtuk fel, melyeket a kör közepén lévő gyertya mellé tettünk, ami Krisztust jelképezte.

Ezek után a Kontakta játékkal ismerkedtünk, benne 14 nem mindennapi kérdés volt. Párokba rendeződve két perc alatt tettünk fel egymásnak néhányat. Például, hogy „mi a kedvenc ételének a receptje"? Majd 2 csoportra oszlottunk és önismereti feladat következett. Kaptunk egy tulajdonságlistát ezen 10-12 tulajdonságot jelölhettünk meg, az első szempont az volt, hogy mi milyennek látjuk önmagunkat. A második esetben egy általunk szeretett személy szerint milyenek vagyunk. A 3. szempontban azt mérlegeltük, hogy a teremtőnk milyennek lát.

Továbbá értékvizsgálatot is tartottunk, itt sorrendbe állítottuk a számunkra fontosakat. Kivétel nélkül Istent helyeztük az első helyre, majd a család követte, míg azt a barátság és a szerelem. Kisvártatva Zsolt atya egy lapot tűzött a hátunkra, ide egymásnak a jellemző erényeit írtuk fel. Számomra ez maradt máig az egyik legemlékezetesebb feladatok egyike, mert helytálló visszajelzéseket nyújt arról, hogy mit becsülnek bennem az osztálytársaim. Ezután újra az egész osztály együtt volt. A „Hol a kapu" nevezetű játékot játszva folytattuk, melynek lényege, hogy a kör közepén lévő ember találja meg a kaput, lehetőleg három tippel. Akik a kört alkotják vagy elutasítóan illetve hívogatóan néznek. A kapu két olyan ember között található, akik elutasítóan szemeznek a kör belsejében lévő társukkal. Ez a játék is élvezetes volt és váratlan fordulatot is tartogatott, hiszen egy alkalommal nem volt egy kapu sem.

A továbbiakban mindenki párban állva apró gesztusokkal nyitotta ki társának ökölbe szorított kezét. Ez leleményességet igényelt és megmutatta mennyire tudunk egymásra figyelni.

A nap során konfliktuskezelésből is akadt feladat, némajátékkal kellett eljátszani egy szituációt, aminek mi adtuk meg a végkimenetelét. A konfliktus megoldásának a típusát szimbolikusan öt állatfajta jelképezte. A teknős ami inkább visszahúzódik, a panda az engedékeny, a cápa aki a maga igazát szeretné, a róka ami ravasz lény és kiegyezik kevesebbel is, csak a számára kialakuló helyzet előnyös legyen, és a következő példa a bölcs bagoly, ami úgy egyezik ki, hogy a megoldott helyzetben mind két fél elégedett legyen.

A lelki gyakorlat véleményem szerint mindannyiunk javát szolgálta és jó lehetőség arra, hogy nyissunk a társaink felé és hogy a közösségünket a növekvő hit kapcsolja egybe, valamint a szeretet motiválja minden tettünket.

Kolosits Zoltán 9.a

 

Submitted by nagy.attila on