2019. 10. 04.

„Mi kerül az asztalra?” - Látogatás egy biogazdaságba

 

A borús idő és az eső sem szegte kedvét a Piarista óvodásoknak, annyira várták már a kirándulást! Szeptember 24-én, 25-én és 26-án a "Menő menzák" pályázat keretében autóbusszal indultunk a csoportokkal Kerekegyháza határába a Rendek Tanyára. A tanyasi élettel, a biogazgálkodással ismerkedtek meg a gyerekek.

            A gyerekek többsége egyre ritkábban, vagy egyáltalán nem kerül kapcsolatba már a nagyszülőknél sem konyhakerttel, sem háziállatokkal. Az élelmiszerekkel csak feldolgozott, kész, becsomagolt állapotban találkoznak a boltok polcain. 

A konyhakertről, a növénytermesztés és az állattenyésztés titkairól beszélt a gyerekeknek Olgi néni, miközben körbevezette őket a tanyán. Mesélt nekik a természet gazdagságáról, gyógyító és tápláló erejéről, az emberi munka értékéről, a természetes alapanyagokról, a vegyszermentes zöldségekről, gyümölcsökről.

Élményszerűen megtapasztalták, hogyan kerül a kenyér az asztalra. Különböző finomságúra őrölt liszteket tapintottak, együtt dagasztották a kenyértésztát a teknőben, majd formázták meg kis cipókká. Míg a cipó kisült, kukoricát morzsoltak, babot tapostak és összegyűjtötték a szemeket, majd a tanya állatait ismerhették meg közelebbről. Megtudták, hogy az állati trágyát mire használják, mi a szerepe a talaj gazdagításában és a termények, konyhakerti növények "táplálásában".

Megismerték, hogyan néz ki a répa, a petrezselyem, a karalábé, a zeller, a cékla, a batáta, a paprika, a krumpli, amikor kihúzzák a földből. Milyen a levele, a szára, a gyökere? Ezekkel a piacon, a boltokban már nem találkoznak. A zöldségeket frissen, nyersen kóstolták meg.

A mangalica húsával és Olgi néni kertjének kincseiből készült gulyásleves gőzölögve várta a terített asztalon a megfáradt és farkaséhes aprónépet. Annyira finom volt, hogy sokan repetáztak belőle és  a finom almáspite is az utolsó morzsáig elfogyott!

A finom ebéd és a természet közelsége megtette a hatását: néhánykisgyermeket már a hazafelé vezető úton elnyomott az álom...

 

További képekért lapozzon a "csoportok"-hoz!

dr. Urbánné Lehoczki Adrienne

óvodavezető

A program az EFOP-185 "Menő menzák" pályázat támogatásával valósult meg.

Submitted by lehoczki.adrienne on