Kutatók éjszakája 2023
2023. 09. 29.

Iskolánk immár 8. alkalommal kapcsolódott az országos Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Idén szeptember 29-én 10 helyszínnel vártuk a hozzánk ellátogató gyerekeket és a felnőtteket az est folyamán.

A programokba az iskolánk pedagógusain kívül a Hirös Rescue Team munkatársa is bekapcsolódott. valamint Röck Noel és Matusz Gabriella.

A kínálat a következő volt:

  • π-hentető π-llanatok a π-árban: Soós Zoltán, Bukovszki Erika
  • Észrevétlen állatok körülöttünk: Röck Noel, Zákányi Erika
  • Minden ami víz: Iványosi-Szabó Andrea, Nagy Béla
  • Száz sónak is egy a vége: Lévai Zita Mariann, Kernya Martin
  • Keresd magadban a jövő mérnökét: Matusz Gabriella
  • Minden ami sakk: Talmácsi József
  • Törökország másképp: Riczu Norbert
  • ANYA - NYELV – ÉSZ: Kovácsné Golovics Ibolya, Bukovszki Erika
  • Érdekességek a mikroszkópok alatt: Mogyorósné Bálind Anikó, Bezsenyi Boglárka, Borbély Beáta, Vargáné Csűri Bernadett
  • Udvari kísérletek: Iványosi-Szabó Andrea, Lévai Zita Mariann, Nagy Béla, Kernya Martin

A programot iskolánk kórusa nyitotta meg az aulában egy rövid koncerttel Fehérvári Gábor vezetésével.

Az Öveges Diáklabor teljesen megtelt érdeklődőkkel, ahol két kísérleti munka folyt párhuzamosan. A résztvevők a foglalkozásokon megismerkedhettek a sók különleges tulajdonságaival, illetve a víz sokszínűségébe is betekintést nyerhettek egyszerű kísérletekkel.

A műszaki érdeklődésű látogatók megismerhették a Dobot, 3D nyomtató, Microbit működését, de EV3 robotokat is működésbe hoztak, egyszerű parancssor segítségével.

Az idén harmadik alkalommal került meghirdetésre a szabadulószoba, ezúttal is nagy sikerrel, hiszen mindenki szerencsésen kiszabadult!

Sok bátor résztvevő ismerkedhetett meg körülöttünk élő észrevétlen állatokkal Röck Noel vezetésével.

Szabadon látogatható programjaink keretében Talmácsi József vezette be az érdeklődőket a sakk rejtelmeibe, emellett lehetőség volt játékos nyelvi fejtörők megoldására is az ANYA-NYELV-ÉSZ program keretében, illetve sokan betekintést nyerhettek egy láthatatlan csodás kis világba a mikroszkópok lencséin keresztül.

A díszteremben a Hirös Rescue Team munkatársa, Riczu Norbert a törökországi földrengés mentési akciójáról tartott beszámolót a hallgatóságnak. 

Az idei program lezárásaként az iskolaudvaron varázslatos „medúzákat” idéztünk meg, bemutattuk a tengeráramlás „szellemét”, tűzből szivárványt varázsoltunk, szemtanúi voltunk „vulkánok” kitörésének, tűzijátékot készítettünk és lila füstöt eregettünk a gyerekek és felnőttek segítségével.

 

Minden kedves résztvevő kollégánknak köszönjük a szervezést és a megvalósítást. Külön köszönet Matusz Gabriellának, Röck Noelnek, Riczu Norbertnek, iskolánk énekkarának, illetve a segítő gimnáziumi diákjainknak.

A rendezvény a Selye János Diáklaborhálózat program részeként valósult meg.

Lévai Zita Mariann, Kernya Martin

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2023-09/20230929_164139.jpg?h=e9f2a8c1&itok=s1fZYZTz
Submitted by mikulas.domonkos on