2021. 12. 14.

2022.01.08.

A koronavírus-világjárvány következtében még mindig fennálló bizonytalanságok miatt Magyarország kormánya úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztja a Külföldi Nyelvtanulási Program indítását. Ennek megfelelően a Programra való pályázási folyamat 2022-ben nem kezdődik el, arra 2023-ban lesz lehetőség.

https://www.knyp.hu/hu/knyp/hirek/egy-evvel-kesobb-indul-a-kulfoldi-nyelvtanulasi-program


2021.12.10.

A jelentkezési űrlap kitöltésének határideje: 2021.12.17. (péntek) 8.00 óra. Az űrlap linkjét a diákok az iskolai e-mail-címükre kapták meg. Aki a megadott határidőig nem jelentkezik a csoportos tanulmányútra, azt a csoportok kialakításánál nem tudjuk figyelembe venni, és csak egyénileg pályázhat.


2021.12.09.

Tisztelt Szülők, Diákok,

az ingyenes külföldi nyelvtanulási programról szóló oldal itt érhető el: https://www.knyp.hu/hu/knyp

Összefoglaljuk a legfontosabb információkat:

A PROGRAMRÓL

2022 nyarán a 9. és 11. évfolyam tanulói kéthetes egyéni vagy csoportos nyelvoktatásban vehetnek részt a Nemzeti Alaptanterv szerint tanulható első idegen nyelvek (angol, francia, német) célországaiban: Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban, Máltán, Németországban. A lehetőség alanyi jogon jár, de meg kell pályázni. 

A Külföldi Nyelvtanulási Program keretében a Nemzeti Alaptanterv szerint első nyelvként tanulható idegen nyelvek választhatók, tehát az angol, a francia vagy a német nyelv. A tanuló nem köteles az elsőként tanult idegen nyelvet választani, tehát azt, amelyet általános iskolában kezdett el tanulni, azonban legalább a pályázat évében (a 9. vagy a 11. osztályban) már tanulnia kell tantervi keretek közt a választott nyelvet, vagy rendelkeznie kell az adott évfolyam anyagából osztályozó vizsgán megszerzett jeggyel. Elsősorban természetesen azt a nyelvet ajánlott választani, amelyben a tanuló már magasabb szintet ért el, mert a külföldi nyelvi képzés ebben az esetben a leghatékonyabb, de természetesen a második nyelv is választható.

A nyelvtanfolyamok kéthetes időtartamban, minimum heti 20 nyelvórával valósulnak meg. A tanulók a nyelvórákon kívül egyéb kulturális, szabadidős programok keretében is lehetőséget kapnak a nyelvtanulásra, illetve a célnyelvi ország kultúrájának, szokásainak megismerésére. Az elszállásolás családoknál vagy kortársakkal együtt kollégiumban történik, ami újabb lehetőséget teremt a nyelv elsajátítására. A nyelviskolák az újrakezdőtől a felsőfokú szintig ajánlanak tanfolyamokat. A szintfelmérést a fogadó nyelviskola végzi, tehát az a cél, hogy mindenki a megfelelő nyelvi szinten, lehetőség szerint sokszínű, soknemzetiségű csoportban tanulja az idegen nyelvet.

A Külföldi Nyelvtanulási Program a célországokban való nyelvtanulásra teljes körű támogatást nyújt, tehát fedezi a külföldi nyelvtanfolyam díját, a kiutazás költségeit, a külföldi szállást és ellátást, a célországon belüli, a nyelvtanfolyamon való részvételhez szükséges utazási költségeket.

A tanulók a támogatást még a tervezett kiutazás előtt megkapják, így önerő, előfinanszírozás nem szükséges.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

Szállás fogadó családoknál
A fogadó családokkal gondos kiválasztási folyamat után köt szerződést a nyelviskola, folyamatos köztük a kapcsolattartás. A családok lehetnek fiatal házaspárok, nyugdíjasok, dolgozó, gyermekes szülők, gyermek nélküli házaspárok, egyedülálló szülők, stb. A nyugat-európai országok társadalmáról elmondható, hogy sokszínűek és multikulturálisak. Így a nyelviskolákkal együtt dolgozó fogadócsaládok háttere is kulturálisan változatos. Egyesek tagjai az adott országban születtek, mások pedig máshonnan érkeztek, és mára állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Ha az ország hivatalos nyelve nem is az elsődleges nyelvük, a fogadócsaládok mind magas szinten beszélik az ország nyelvét, és azon kommunikálnak a tanulóval.
A tanulók általában külön szobát kapnak (ritka esetben vagy külön kérésre lehetnek ketten egy szobában), de a családnál több diák is lakhat egy időpontban. A fürdőszobát közösen használják, ritkább esetben a szobához külön fürdőszoba tartozik. A konyha a családé (külön megbeszélés alapján egyéni használattal), az étkezések (reggeli vagy reggeli és vacsora) a családdal közösek. A ház és egyéb eszközök használatát (kulcsok, kert, sportszerek, mosógép, televízió, stb.) előre egyeztetni kell a fogadó családdal. Sok esetben kerékpárt is biztosítanak.
Bekapcsolódni egy helyi család életébe nagy élmény. A legjobb lehetőség arra, hogy a diák a tanórákon kívül, autentikus környezetben használja a nyelvet. Tartós barátság alakulhat ki a tanuló és a családtagok, illetve a lakótársak között. A fogadócsalád segíti a tanulót a helyi tájékozódásban (közlekedés, helyszínekre való eljutás).

Szállás kollégiumban
A kollégium másoktól függetlenebb szállásmódot biztosít. Általában kétágyas, ritkább esetben egyszemélyes szobákban történik az elszállásolás. Vannak külön fürdőszobával, WC-vel ellátott szobák, de ez nem követelmény. Ehhez a szállástípushoz általában tartozik közös, jól felszerelt konyha. A legtöbb kollégiumban sportszoba is van. A kollégium előnye, hogy a tanuló több más nyelvű és kultúrájú tanulóval találkozhat (közös programok, könyvtár- és klubszoba, stb.), és életre szóló barátságokat köthet. Hátránya viszont, hogy nagy eséllyel találkozhat magyar anyanyelvű társaival is. Ez a szállástípus az érettebb, céltudatosabb, önállóbb korosztálynak inkább ajánlható.

CSOPORTOS NYELVISKOLAI KÉPZÉS

A pályázatot az iskola nyújtja be. Az iskola a csoport mellé kísérőpedagógust biztosít. Az iskola feladata a tanulók és kísérőpedagógusok utazásának megszervezése, az utazási jegyek megvásárlása, a tanulók és kísérőpedagógusok utazási biztosításának megkötése, amely kiterjed az utazás, illetve a külföldi tartózkodás alatt bekövetkező balesetek, betegségek, káresetek biztosítására, továbbá az útlemondás biztosítására. Az iskola készíti fel a tanulókat a Külföldi Nyelvtanulási Programban való eredményes részvételre, beleértve a tanulók jogainak és kötelezettségeinek ismertetését. 

Melyek a tanuló/szülei feladatai intézményi pályázat esetén? (csoportos utazás)

  • A tanuló a megadott határidőig az űrlapon jelzi az iskola felé a szándékát, hogy csoportos utazáson szeretne részt venni.
  • Ennek összesítése után az iskola kurzust talál a csoportok számára, és annak kódját közli a diákokkal. 
  • Minden, az intézményi pályázatban részt vevő tanulónak egyedileg regisztrálnia kell a pályázati felületen.
  • A pályázatban részt vevő tanulók és szüleik az iskolában személyesen írják alá a felelősségvállalási nyilatkozatot (a szülők esetében lehetőség van elektronikus aláírásra is).
  • A pályázat benyújtását megelőzően minden jogosult tanuló lehetőséget kap egy online felkészítő tananyag elvégzésére. A képzés számos hasznos tudnivalót és érdekességet tartalmaz az utazással és a kint tartózkodással kapcsolatosan.
  • A külföldi tanulmányutat követően a tanuló online beszámolót készít.

A résztvevő diákok és szüleik kötelességei

A tanuló a számára nyújtott ösztöndíj felhasználása kapcsán szakmai beszámolót készít, és benyújtja a nyelviskola részvételi igazolását. Azonban a támogatás teljes összege visszakövetelendő, amennyiben a tanuló neki felróható okból nem vesz részt a külföldi nyelvi képzésben, arról nem szerez részvételi igazolást, illetve a támogatás felhasználásáról nem készít szakmai beszámolót. A tanulók helyett minden esetben (a tanuló életkorától függetlenül) a szülő(k) vagy gondviselő vállalnak pénzügyi felelősséget és visszafizetési kötelezettséget a támogatás teljes összegére. A tanulót terheli annak bizonyítása, hogy a nem teljesítés neki fel nem róható okból történt. A diák programban való részvételéhez a szülőknek (gondviselőnek, törvényes képviselőnek) felelősségvállalási/hozzájárulási nyilatkozatot kell tennie. A nyilatkozat hiteles benyújtása a támogatás elnyerésének elengedhetetlen feltétele.

EGYÉNI NYELVISKOLAI KÉPZÉS

A Külföldi Nyelvtanulási Programban lehetőség van arra, hogy a tanuló egyéni pályázatot nyújtson be. Ebben az esetben a pályázó tanuló – és szülei – feladata a kurzus kiválasztása, az utazás megszervezése, a biztosítások megkötése. Az utazás is egyénileg, felnőtt kísérete nélkül történik.
Annak ajánljuk, hogy egyénileg pályázzon, aki
• kipróbált, megbízható nyelvtudással, jó kommunikációs készségekkel rendelkezik,
• magabiztos, és szereti a kihívásokat,
• szeretne kilépni a komfortzónájából,
• önálló, és felelősségteljes,
• van már külföldi utazási tapasztalata,
• jó problémamegoldó képességekkel rendelkezik,
• magas fokú nyelvtudását szeretné tudatosan továbbfejleszteni a megfelelő kurzus kiválasztásával.

A résztvevő diákok és szüleik kötelességei

A tanuló a számára nyújtott ösztöndíj felhasználása kapcsán szakmai beszámolót készít, és benyújtja a nyelviskola részvételi igazolását. Azonban a támogatás teljes összege visszakövetelendő, amennyiben a tanuló neki felróható okból nem vesz részt a külföldi nyelvi képzésben, arról nem szerez részvételi igazolást, illetve a támogatás felhasználásáról nem készít szakmai beszámolót. A tanulók helyett minden esetben (a tanuló életkorától függetlenül) a szülő(k) vagy gondviselő vállalnak pénzügyi felelősséget és visszafizetési kötelezettséget a támogatás teljes összegére. A tanulót terheli annak bizonyítása, hogy a nem teljesítés neki fel nem róható okból történt. A diák programban való részvételéhez a szülőknek (gondviselőnek, törvényes képviselőnek) felelősségvállalási/hozzájárulási nyilatkozatot kell tennie. Az egyénileg kiutazó tanuló esetében a szülői nyilatkozatot elektronikus aláírással kell benyújtani. A nyilatkozat hiteles benyújtása a támogatás elnyerésének elengedhetetlen feltétele.

További információ az egyénileg pályázóknak: https://www.knyp.hu/uploads/KNYP_2021-2022_egyeni_nyelviskolai_palyazati_felhivas-1.pdf

 

Submitted by talmacsi.jozsef on