2023. 08. 22.

Augusztusban egyhetes tanfolyamon vettem részt Firenzében. A kurzus címe: Climate Change and Global Citizenship Education. Hét országból tizennégy tanár vett részt a programban, melynek a munkanyelve az angol volt.

A kurzuson különböző témákat vitattunk meg a környezetvédelemmel és környezettudatossággal kapcsolatban. Átbeszéltük az ENSZ fenntartható fejlődéssel kapcsolatos céljait, hatásukat életünkre. Fogalmakat tisztáztunk: mint például ökológiai lábnyom, global justice, greenwashing. Jártunk egy közösségi kertben, ahol nem hagyományos földművelést (agriculture) folytatnak, hanem olyan alternatív módszereket használó kertészkedést (permaculture), amely figyelembe veszi az újrahasznosítást és fenntarthatóságot.

Megismertünk különböző stratégiákat és megközelítéseket, melyek megoldást jelenthetnek globális problémákra.

A tanfolyam mellett lehetőségem volt megismerkedni Firenze és környékének látnivalóival. Vezetett látogatáson vettem részt az Akadémián, az Uffizi Gallériában, a székesegyházban. Gyalogosan bebarangoltam Firenze utcáit. Jártam Pisa-ban, illetve Cinque terre halászfalvaiban.

A tanfolyam Erasmus pályázat keretében valósult meg. Hasznosnak találtam, mert sok új ismeretre tettem szert, melyeket beépíthetek tanításomba; ezen kívül a tartalmas kulturális programok lehetőséget biztosítottak a feltöltődésre.

Kiss Ildikó

Submitted by kiss.ildiko on