2013. 06. 03.

 

Iskolánk dísztermében került sor a „Kölyökkorom kalandjai" című regény bemutatójára, mely a tavaly nyugdíjba vonult kedves kollégánk, Weninger Endréné Erzsébet írói munkásságát dicséri. A regény különlegessége, hogy egy olyan egyházi iskolás diákvilágot mutat be, melynek számos elemére ráismerhetünk a kecskeméti Piarista Általános Iskolából, beleértve konkrét pedagógus és diákszereplőket is. Persze a leírt regény története fikció, mégis joggal érezhetjük a magunkénak, hisz Piarista Iskolánk mindennapjai köszönnek vissza abban.

A regény főszereplője, Karcsi egy 13-14 éves budapesti vagány srác. A szülei nem tudnak eléggé figyelni rá: édesanyja nagyon beteg, a katonatiszt édesapa pedig nem ér rá a fiával foglalkozni. Amikor édesanyja meghal, apja leküldi Karcsit vidékre, a nagymamához, akinek meg kell küzdenie a fiú önfejűségével, öntörvényűségével, de az iránta érzett szeretet segít a megszelídítésében. A fiú egyházi iskolába kerül, amelynek szabályai ellen foggal-körömmel harcol. Sokszor félreértik a szándékait, a viselkedését, ezért teljesen meggyűlöli a környezetét, nem fogadja el a tanárai tanácsait. Elkeseredésében vad kalandokba keveredik. Vajon ki tud-e szabadulni az önmaga által szőtt hálóból? Van-e megoldás a sok-sok problémára, amit részben önmaga idézett elő az elkeseredett vagdalkozásával?

A könyvbemutató moderátora Farkashalmi Erzsébet kolléganőnk volt. Közreműködött Pál Attila színművész.

*   *   *

Weninger Endréné Erzsébet Sükösdön született 1952. június 9-én. Baján, a III. Béla Gimnáziumban érettségizett 1970-ben. 1975-ben szerezett diplomát a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-angol szakán, majd Kecskemétre került tanítani, ahol 18 évig a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskolában dolgozott, a következő 18 évben pedig a kecskeméti Piarista Általános Iskola tanára volt. Férje ugyancsak pedagógus, három gyermekük van.

Az utóbbi időben szépirodalommal is foglalkozom - meséli könyve születéséről a szerző. - Verseket, novellákat írok. Ezt a regényt az utolsó osztályommal együtt kezdtük írni. Most, hogy nyugdíjba vonultam, sikerült befejeznem. Saját könyvkiadóm által került kiadásra. Családommal 2012 februárjában elindítottunk egy internetes kulturális magazint, a Montázsmagazint, és friss nyugdíjas éveim minden szabad percét az újságírásnak szentelem.

 

 

Submitted by nagy.attila on