2016. 04. 13.

„Szállj költemény, szólj költemény"

A 2015/2016-os tanév költészet napjának mottójául ezt a József Attila versidézetet választottuk. Célunk az volt, hogy április 11. és 12. napját különlegessé varázsoljuk neves költőink verseinek megszólaltatásával, iskolai életünket tegyük hangulatosabbá saját rímfaragásunkkal, és keressük egymást tanult poémák ismert soraival.

A hétfői nap igazi ráhangolást nyújtott a versünnepre: az osztályok ajtaját díszítő verssorok címének és költőjének megkeresése elindította a felsős diákokat a költészet birodalmába. A sorban érkező helyes megfejtők jutalma: a tanítás, sport és egészség, házirend, valamint a kultúra „11" különleges menükínálata volt, melyből aznap kedvükre választhattak.

A keddi tanítási napot teljes egészében a lírai hangulat vette birtokába. Reggel a kulcsfelelősök a rigmusokat hívták segítségül, hogy a portástól megkapják az osztálykulcsot. Az udvari ügyeletes köszöntő sorokat skandálva indította a sorakozó tanulókat az osztálytermükbe.

Az első óra előtt és a szünetekben a diáksereg egy felbolydult méhkassá változott, amint a színes papírokon rejtőzködő verssorokkal keresték egymást, hogy az idézetekből összeállítsák az irodalomórákon tanult memoriterek ismert strófáit. A keddi tanórák hangulatát a tanulók által az aznapi tantárgyakhoz írt, az órák elején elhangzott kedves verssorok emelték a Parnasszosz magaslatára.

Ezek után már nem meglepő, hogy az egyszerű, hétköznapi ebédünk mellé Mató Zsombor 7. a osztályos ifjú költőnk rímeit kaptuk desszertnek.

S hogy teljesüljön József Attila versének felhívása, a 110 éve született költőnk, Zelk Zoltán Alszik a szél sorai „szálltak" a D épület falai között a tanári kar és a felsős diákok közös előadásában.

Szilas Ildikó: Miért kell a vers?  - kérdésére pedig együtt zengtük a feleletet: mert

„megtölti szívedet FÉNNYEL, VERSSEL, DALLAL..."

 

Farkashalmi Erzsébet és Kovács Aranka

a versünnep szervezői

Submitted by intra on