2018. 05. 16.

Május 10-én  a „Menő Menzák” pályázat keretében megtartott egészséghéten a gyerekekkel ellátogattunk egy családi méhészetbe.

Dr. Hegedűs Dénes és fia Hegedűs Gábor méhészek fogadtak bennünket a borbási tanyán.

A gyerekeket kisebb csapatokba osztottuk, amelyek egymást váltva vettek részt a különböző tevékenységekben.

Dénes bácsitól sok érdekességet hallottunk arról, hogy:

- Miből készül a méz?

- Hányféle méz van?

- Hogyan kell viselkedni a méhek közelében?

- Milyenek a méhek?

- Milyen fontos szerepük van a természetben?

- Mi a méhész dolga?

- Miért egészséges a méz?

Bepillantottunk a méhek titkos életébe, biztonságos körülmények között egy üvegkaptáron át néztük meg őket egészen közelről. A bátrabbak kézbe vehették a méhecskéket, persze csak a heréket, melyek nem csípnek, hiszen nincs fullánkjuk!

Láthattunk egy fedelező – és pörgető berendezést, majd az apiterápiás házikó jótékony hatású levegőjét és csendjét élvezhették a gyerekek.

A tízórait mézkóstolással kötöttük egybe.  A dajka nénik készítette vajas kenyeret háromféle mézzel édesítettük meg, melyet – a képek tanúsága szerint – a gyerekek jóízűen fogyasztottak el.

A várakozás percei kézműves tevékenységgel és önfeledt játékkal, mozgással teltek a szabadban.

A gyerekek új ismeretekkel gazdagodva, útravalóul sok-sok élménnyel és egy üveg ajándékba kapott mézzel indultak vissza az óvodába.

Submitted by lehoczki.adrienne on