2010. 11. 19.
2010. szeptember 30-án a Szabó Lilian tanárnő által nyert Comenius pályázat keretében három diák, Mátéfi Attila, Kriskó Ádám és Soós Zoltán utazhatott el Délnyugat-Angliába, Exeter városába, a EUROTOP környezetvédelmi project-találkozóra. Szabó Lilian tanárnő és Kuthy Zoltán tanár úr voltak a kísérő tanárok.

A repülőgép Ferihegyről indult, ahová az iskola buszával mentünk. Helyi idő szerint reggel fél nyolcra értünk a lutoni repülőtérre, ahonnan busszal és vonattal utaztunk be a londoni Paddington pályaudvarra. A következő vonat indulása előtti egy órát rövid(!) londoni sétával töltöttük, ellátogattunk a néhány utcányira található Hyde Park egy kis szeletébe. A gyors séta után visszasiettünk a vasútállomásra, majd vonattal kb. 2 óra alatt eljutottunk a mintegy 300 km-re lévő Exeterbe.

A St. Margaret iskolában fogadtak minket a többi, Belgiumból, Dániából és az angliai Bedford városából érkező csapattal együtt. Új és szokatlan környezetbe kerültünk, de diákjaink máris megpróbáltak angol nyelven társalogni. Teáztunk és beszélgettünk. Este családoknál foglaltuk el szálláshelyünket, ahol nagyon jól éreztük magunkat.

Pénteken körbevezettek minket az iskolában, majd a diákok és tanárok számára szervezett külön programokon vettünk részt. A tanárok többnyire megbeszéléseket tartottak, ahol  egyeztették a tavasszal Kecskeméten tartott találkozón megbeszéltek végrehajtását. Megtervezték a 2011-ben Bedfordban tartandó, projectzáró találkozóig végrehajtandó feladatokat.

Diákjaink délelőtt bemutatták prezentációjukat Kecskemét városáról, és meghallgatták a többi diák munkáját. Ebéd után folytatták a beszélgetést az öko-témákról, és csoportonként papírra vetették elképzeléseiket a jövő „utcaképéről". Este ismét a családok várták őket, illetve közös filmvetítésen vettek részt.

Szombat reggel kezdődött el a legjobb program, a gyakorlati rész. Mindegyik diákcsapatnak egy-egy biciklit kellett feldíszítenie, ezzel is felhívva a figyelmet a környezetszennyezés veszélyeire és a környezetbarát közlekedési eszközök előnyeire. A dekoráció nagy részét és a koncepciót még itthon előkészítették. Délután jó kis szemerkélő angliai esőben kerékpártúrán vettek részt. Innen egy pizzériába vezetett az útjuk, azután sétáltak a városközpontban, ahol megnézték a gyönyörű Szent Péter Katedrálist és vásárolhattak a helyi boltokban. Este szintén közös program volt, ahol sokat játszottak. Sajnálattal vették tudomásul, hogy másnap már haza kell indulnunk, és hogy véget ér ez a nagyszerű kirándulás. (Ádám szívesen maradt volna további két hétig,  és még vasárnap reggel is mindent angolul akart mondani.)

Vasárnap reggel Luton felé vettük az irányt (kiderült, hogy a brit vasutak sem mindig járnak pontosan), ahonnan a repülőgép indult Budapestre. Visszaérkezésünkkor az iskola busza várt minket, amivel este nyolc óra körül értünk Kecskemétre. Sajnáltuk, hogy nem maradhattunk kint tovább, de nagyon örültünk annak, hogy lehetőséget kaptunk a kiutazásra. Nagyon jól éreztük magunkat!

Kriskó Adám ( 9.B) és Kuthy Zoltán




A találkozóról további beszámolók olvashatók angolul azalábbi linken:

http://magazinefactory.edu.fi/magazines/eEnergies2009_2011/?str=52

 

Submitted by kuthy.zoltan on