2015. 04. 11.

Az osztály első lelkigyakorlatát egyszerre helyben és még sem itt töltötte: nem kellett túlzottan elszakadniuk a megszokott környezettől, mégis kiléptek az iskola falai közül. A két napos lelkigyakorlatnak ugyanis a kecskeméti Érseki Helynökség adott otthont és két helyi lelkivezető, Krajcsik Gabriella nővér és Ruskó Norbert káplán tartotta – mindezzel fölkínálva a diákoknak a lelkigyakorlat folytatását itt, a városban, az ő csoportjaikban.
A lelkigyakorlat témáját ők határozták meg, amikor is a kérdésre: „Milyen lelki témák foglalkoztatnak téged leginkább?”, a család volt. Az első nap önismereti és közösségépítő foglalkozásokkal telt, hiszen az osztály most formálódik, az egymás közti párbeszédhez, az egymásra figyeléshez mindez elengedhetetlennek látszott. 

Az első nap gondolatébresztő kérdésekkel és feladatokkal telt, melyeket a lelkivezetők nagy figyelemmel, a diákok pedig egyre nyitottabb lélekkel követtek. Estére mindenki feltöltődve, a mindennapos kerékvágásból kizökkenve indulhatott a szállásra, hogy együtt maradjanak gondolataikkal, érzéseikkel. Lefekvés előtt, hogy gondolataik a maguk jelenlegi, illetve leendő családja felé terelődjenek, megnéztünk egy filmet. A jó hangulat mellett valóban sikerült elcsöndesedni, ami a diákok beszámolóiban rendre visszaköszön:

A lelkigyakorlat második napján a diákok a „Kontakta” nevezetű közösségi játékkal folytatták önmaguk megismerését, ekkor már kifejezetten a családhoz való viszonyulásuk megélését. Különösen is megragadta őket az a szerepjáték, melyben leendő családjukat kellett elképzelni és a többieknek bemutatni.


A programot az Új Széchenyi Terv "Innovatív piarista iskolák - Kecskemét" TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0223 pályázat keretein belül az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozta. 
A programon 30 diák vett részt.
 
 
                                                                                      Tóthné Szalai Enikő osztályfőnök 

Submitted by agocs.andrea on