2017. 12. 14.

A világ sok táján működik a piarista közösség részeként a Kalazancius Mozgalom. Ennek keretében indult - idén harmadik alkalommal - a piarista ifjúsági vezetőképző. Iskolánkból három diák vesz részt a programon, az alábbiakban tőlük olvasható beszámoló.

December 7-9. között zajlott le az idei év első képzése. Talán sok mindenkiben felmerül a kérdés, milyen is egy vezetőképzés, hogyan is zajlik pontosan.

Megnyugtatok mindenkit, amikor jelentkeztem még én sem tudtam mire vállalkoztam. Ha kimondom azt a szót, „vezető”, mindenki máshogyan definiálná. A csoport szó jelentését már többen egyformán határoznánk meg. De egy biztos, hogy mi, akik részt vettünk ezen a programon mindannyian csoportvezetők szeretnénk lenni. Közös bennünk, hogy szívesen segítünk másoknak, nyitottak vagyunk az új dolgokra és mindezt piarista szellemben tesszük.

Vissza a kezdetekhez. December 7-én, csütörtök délután érkeztünk meg a képzés helyszínére. A budapesti Piarista Gimnázium adott otthont az eseménynek. Az ország különböző pontjaiból utaztunk a fővárosba, többek között Mosonmagyaróvárról, Szegedről, Vácról, Gödről, Nagykanizsáról és Kecskemétről. Mikor megérkeztünk, hirtelen rengeteg idegen emberrel találtuk szembe magunkat. Ezek voltunk mi, de a 3. nap után már nem tekintjük egymást ismeretlennek. (Bizonyíték: Facebook ismerősök listája :) :))

Még első nap elkezdtük az ismerkedést, névtanulást, kisebb-nagyobb sikerrel. Számos ötletes feladattal találkoztunk a hétvége folyamán. A csoportmunkák lehetőséget adtak arra, hogy mindenkivel váltsunk pár szót, beszélgessünk. A montázs és a különböző plakátok készítése megtanított minket az együttműködésre és az odafigyelésre. Ezen felül sok játékkal is megismerkedtünk. Úgy gondolom, ezek nem csak érdekesek, szemléletesek voltak, hanem hasznosak is a jövőre nézve. Lehetőségünk volt saját magunkat is jobban megismerni, hiszen a főtéma az önismeret volt.

A képzés egy meghatározó pillanata volt, amikor aláírtuk a „KALAZANCIUS MOZGALOM” feliratú zászlót. Itt tudatosult bennem ténylegesen az egység.  A képzés során igazi közösségé formálódtunk. Ez köszönhető annak a közvetlenségnek és törődésnek, amit a szervezőktől megkaptunk. Az esték egyik fénypontja a közös sportolás volt. Pingpongozás, focizás, kosarazás, röpizés, csocsózás. Nem hagyhatjuk szó nélkül az esti imákat sem, melyek lezárták a napokat, és az elmélkedés lehetőségét is megadták számunkra. A lazaság, a nyitottság és a humor is szerves részét alkotta a hétvégének.

Egyszerűen csodálatos pár napot töltöttünk együtt. Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy már nagyon várjuk a februárt, hogy újra találkozzunk, és ismét élményekkel gazdagodjunk.

 

Ipacs-Szabó Noémi, 10. b

Submitted by mikulas.domonkos on