2017. 12. 09.

A közelmúltban egy kormányhatározat adott forrást arra, hogy a Piarista Rend Magyar Tartománya megkezdhesse magyarországi intézményei átfogó rekonstrukciójának tervezését. Ennek során arra kaptunk forrást, hogy az érintett épületek kivitelezési terveit a jövő év végéig megtervezzük.

Kecskeméten december 7-én indult el a folyamat egy egyeztetéssel, amin az iskola vezetői csapata és a Tartományfőnökség képviselői vettek részt. A tervezés azért vált szükségessé, mert a meglévő épületeink igen régiek és elavultak, nagyon szűken férünk el, a rendelkezésre álló terek a szabványoknak se felelnek meg, de a jelen és a jövő pedagógiai kihívásainak még kevésbé.

A folyamat nem csupán, az elején pedig nem is elsősorban műszaki megoldásokról, téglákról, szigetelésről, gépészetről stb. szól, hanem arról, milyennek is gondolunk egy korszerű iskolát 20 év múlva, vagy konkrétan milyennek gondoljuk a piarista iskolát 20 év múlva. Hogyan zajlik a tanulás, milyen eszközökkel, milyen tevékenységekkel, milyen virtuális és valódi terekben. Milyen tevékenységek kapcsolódnak hozzá...

A tervezés üteme feszes, január közepéig kell az alapvető koncepcionális kérdésekről dönteni. Ebbe a gondolkodásba be kívánjuk vonni az iskola munkatársain kívül a szülőket és diákokat, öregdiákokat is.

Az elmúlt években is zajlottak tervezési folyamatok, nem kell nulláról indulni, és ősszel egy tartományfőnökségi csapattal egy német iskolaépítési szakkiállításon is részt vettünk, sok impulzust gyűjtve. Ezzel együtt nagy kihívás előtt állunk.

Mikulás Domonkos

igazgató

Submitted by mikulas.domonkos on