2023. 08. 07.

Tisztelt Szülők!

 

A következő néhány sorban a kollégiumba való beköltözés zökkenőmentességéhez szükséges legfontosabb információkat szeretném megosztani Önökkel.

 

A 2023-2024-es kollégiumi év augusztus 31-én, csütörtökön 18:00-kor az első közös vacsorával veszi kezdetét. 14:00-tól várjuk a beköltöző diákokat és az őket kísérő szülőket. A könnyebb pakolás érdekében az autókkal be lehet majd állni a kollégium udvarára (az Erdősi Imre utcára nyílik a kollégium-rendház hátsó kapuja, ha odaállnak, a portás beengedi Önöket).

A 9.-es fiúk Bodza Pál Tamás tanár urat keressék, a 9.-es lányok pedig Kunkli Enikő tanárnőt.

16:30-kor várjuk Önöket a kollégium nagytermében egy rövid szülői értekezletre.

 

Mit kell hozni, miről érdemes tudni?

Ruházat:

Ünnepnapokra (tanévnyitó ünnepélyre) ünneplő ruhát, délutáni sportprogramokhoz sportfelszerelést, megfelelő számú váltás ruhát a hétköznapokra, esőkabátot, pizsamát, törölközőt, tisztálkodó szereket, fürdőnadrágot és fürdőköpenyt. Kérjük, gondoljanak arra is, hogy szeptemberben akár egyik napról a másikra jelentősen lehűlhet a levegő.

Ágynemű:

A kollégium matracos, ágyneműtartós ágyakat biztosít a diákok részére. Az ágyneműről és annak mosásáról ki-ki maga gondoskodik. Az ajánlott felszerelés: párna, paplan, lepedő; párna- és paplanhuzat. (Érdemes egy plédet is hozni, amivel az ágyat nap közben le lehet teríteni).

Elektronikai eszközök:

A diákok hozhatnak magukkal a kollégiumba laptopot, tabletet, mobiltelefont, a használatukra vonatkozó szabályokat a csoportvezetők az első napokban ismertetik majd. 

Élelem:

Az otthonról kapott ennivalót az erre a célra készített zárható szekrénykében, ill. a közös hűtőszekrényekben helyezhetik el. Kérjük, hogy a diákok a szükségesnél nagyobb mennyiségű élelmet ne hozzanak, mert szomorú tapasztalatunk, hogy az étel jelentős része sokszor a szemétbe kerül.

A kollégisták (néhány kivételes alkalomtól eltekintve) minden pénteken hazautazhatnak, így a tiszta ruhák, a zsebpénz és egyéb felszerelések mennyiségét kérjük, hogy ehhez szabják.

TAJ kártya:

Kérjük, hogy minden diák hozzon magával egy TAJ kártya fénymásolatot.

Ha valaki rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, kérjük, hogy erről a beköltözéskor tájékoztassák a csoportvezetőt.

Ha gyermekük gyakran küzd fejfájással, kérjük, hogy egy lezárt borítékban néhány szem olyan fájdalomcsillapítót hozzon magával, amit otthon is használna. A névvel és aktuális dátummal ellátott borítékot adják oda a csoportvezetőnek.

Hétvégi kollégiumi programok:

Az idei tanévben is tervezünk egy kollégiumi kirándulást, melyre előreláthatólag októberben kerül majd sor. A program véget ér szombaton este, így lesz lehetőség arra, hogy a hétvége hátralévő részére a diákok hazautazzanak. A kirándulásokat különösen fontosnak tartjuk a fiatalok nevelése szempontjából, ezért kérjük Önöket, hogy a családi programok szervezésénél kiemelten vegyék figyelembe ezt a szempontot is.

Kapcsolattartás a csoportvezetőkkel, kollégiumvezetővel:

Az idén is szeretnénk minden diákcsoportban szülői találkozót, fórumot tartani. Ezt az alkalmat nem fogadóórának szánjuk, hanem olyan találkozásnak, ahol az egymással legközelebbi kapcsolatban álló diákok szülei és nevelői a kollégium működésével kapcsolatos tapasztalataikat oszthatják meg, lehetőséget adva ezzel arra, hogy a fiatalok nevelését azonos értékek mentén, valóban közösen végezhessük. Kérjük, hogy ezeken a találkozókon lehetőleg minden szülő vegyen részt, függetlenül attól, hogy esetleg gyermeke kollégiumi jelenlétét problémamentesnek érzi.

A csoportvezetők minden héten online fogadóórát is tartanak, melynek időpontját hamarosan közöljük.

Kérjük, hogy tartsanak rendszeres kapcsolatot a nevelőkkel, érdeklődjenek telefonon, vagy keressenek bennünket személyesen, hogy néhány szót válthassunk gyermekükről.

Dilemmák, nehéz helyzetek:

Bár a Piarista kollégium kétségtelenül biztosít a fiatalok számára bizonyos védettséget, nem a világtól elzártan működik. Minden olyan probléma, ami más (esetleg nem egyházi iskolákhoz tartozó) kollégiumokban jelen van, nálunk is előfordulhat. Ezért kérjük, hogy ha gyermekük kollégiumi jelenlétét érintő bármilyen problémával találkoznak, minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot velünk. A történések hátterének pontos ismerete és az időben történő beavatkozás sokat segít a probléma megoldásában.

Orvosi ellátás, váratlan hazautazás:

A diákotthonnak van a gimnáziummal közös háziorvosa és betegápoló nővére, de a szakember által felügyelt betegszoba csak 14:00-ig van nyitva. Ezért arra kérjük a kedves szülőket, hogy ha a gyermek betegsége a pillanatnyi rosszullétnél komolyabb, gondoskodjanak a hazajutásáról, és otthoni ápolásáról. Ha hét közben valamelyik diáknak - betegség miatt - haza kell utaznia, az kizárólag az iskolaorvos, vagy a betegápoló nővér utasítására, a csoportvezető nevelőtanár engedélyével történhet. Ha bármilyen más - előre nem látható - okból kell a diáknak hazautaznia, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a kollégium vezetőjével, vagy a csoportvezető nevelővel.

Zsebpénz:

Kérjük Önöket, hogy gyermekeik heti (havi) zsebpénzének megállapításánál vegyék figyelembe azt a tényt is, hogy hétköznapi életét egy közösség tagjaként éli, ahol nehezen orvosolható feszültségeket szül, ha valaki aránytalanul sok pénzt tart magánál.

Dohányzás:

Nemcsak a kollégium házirendje, hanem személyes meggyőződésünk szerint is ártalmas, ezért tilos (egyetlen nevelőtanár kollégánk sem dohányzik). Kérjük, hogy a diákok dohányzásának tilalmával kapcsolatban álljanak mellénk! Két gyakori kérdés szokott felmerülni a témával kapcsolatban, az egyik a kollégium kapuján kívüli dohányzás, a másik az e-cigi használata.

A kollégiumon kívüli dohányzással kapcsolatban kérjük, hogy ne jogi szempontból közelítsenek a témához. Közös érdekünk, hogy megóvjuk gyermekeinket a függőséget okozó káros szenvedélyektől (a kollégiumon kívüli dohányzást tiltjuk, de nem szankcionáljuk).

Az e-cigarettával kapcsolatos szakmai vélemények megoszlanak, de mivel nem tudható biztosan, hogy a bele kerülő „patron” mit tartalmaz, a dohányzásnak ez a formája is tilos.

Ellátási díj:

Kérjük, hogy az ellátási díjat (napi háromszori étkezés) a hónap elején utalják át. Csekket a gazdasági irodán lehet kérni, ahol az is megbeszélhető, hogy a bankszámlájukról leemeljék az összeget.

Költségek a beköltözéskor:

Kirándulás, vagy egyéb közösségépítő program költsége: 10 000 Ft.

A diákönkormányzat által szervezett programokra: havi 300, egész évre: 3 000 Ft.

Színház, múzeum, koncert látogatás: 7 000 Ft.

Személyes tárgyak:

Végül egy kisebb horderejű, mégis folyamatos gondot okozó témában kérem a segítségüket. Minden tanév végén zsákszámra szedjük össze a gazdátlan ruhadarabokat, műanyag dobozokat. Kérjük, hogy a diákok ruháit, személyes tárgyait jelöljék meg, hogy minden elhagyott darab visszatalálhasson a tulajdonosához.

Az új tanévhez sok sikert kívánok!

Kecskemét, 2023. augusztus 07.

 

Ábel István kollégiumvezető

Submitted by abel.istvan on