2020. 05. 29.

Rendhagyó módon emlékeztünk meg a piarista hivatások imanapjáról a felső tagozaton. A távoktatás lehetőségeit kihasználva a diákok online feladatok közül választhattak, melyeken keresztül átélhették a piarista szerzetesekkel való közösséget: kapcsolatba léphettek velük, hálát adhattak, visszemlékezhettek a velük közösen átélt eseményekre, élményekre.

Több hetes előkészület előzte meg a feladatok kiadását, melyekhez a tartományi központ ajánlásai és ötletei mellett nagy segítséget nyújtottak a kecskeméti rendház tagjai, akik életrajzot, visszaemlékezéseket, mókás, különleges történeteket, valamint régi fotókat bocsájtottak a gyerekek rendelkezésére, továbbá vállalták, hogy e-mailben feltett kérdésekkel interjút készíthetnek velük a diákok. Lehetett továbbá a piarista atyákhoz kapcsolódó családi történeteket is gyűjteni, valamint legóból, playmobilból képet valamelyik általuk ismert piarista szerzetesről, ahogy találkoztak vele, amilyennek ismerik, ahogy látják munkája közben vagy  szabadidejében. Elképzelhették, és fogalmazást írhattak arról, hogy milyen lehetett egy általuk ismert szerzetes gyermekkora. Lehetett imádságot is írni, melyhez a következő instrukciót kapták a diákok: "Ha tudnál segíteni az általad választott piarista szerzetesnek, akkor mit kérnél vagy mit köszönnél meg neki, az Istennek címezve?"  

Az atyák által rendelkezésre bocsátott érdekességekből Kahoot vetélkedőt készítettünk, melyet a diákok mellett a kollégákkal is megosztottunk. Összesen kb. 140 munka érkezett be, köztük 90 Kahoot-megoldás, 10 interjú, 15 családi történet, 20 legó és rajz, valamint néhány ima. A mellékletekben a diákok legsikerültebb alkotásaiból adunk közre néhányat.

Reméljük, hogy a piarista hivatásokért hirdetett imanap egyre inkább hagyománnyá válik iskolánkban, és tovább erősíti a kecskeméti piarista szerzetesek és diákok közti jó kapcsolatot.

Bogár-Szabó Ádám hittanár
 

Submitted by bogar-szabo.adam on