2019. 01. 24.

Iskolánk felső tagozatán hagyomány, hogy megemlékezünk a Magyar Kultúra Napjáról. Ezúttal a híres magyar könyvtárakkal ismerkedtek meg tanulóink. Minden osztály készített tablót egy választott könyvtárról. Ezeket az épületünkbe betérve, az előtérben lehet megtekinteni. Aki még jobban szeretett volna elmélyedni a szép magyar könyvtárak világában, az - egyénileg vagy csoportosan - kitölthetett egy feladatlapot is az iskolai könyvtárunkban. Január 22-én reggel mindannyian összegyűltünk a templomban, ahol a Himnusz eléneklésével kezdtük megemlékezésünket. Kiemeltük azokat a tanulókat, akik jól töltötték ki a feladatlapot, s ők ismertették a helyes válaszokat is. Közben láttuk a kivetítőn azokat a könyvtárakat, amelyekről szó volt.

Ezen a napon megtartottuk hagyományos versmondó délutánunkat. Ebben az évben 27 (!) felső tagozatos diák mondta el kedves versét. Igen szép előadásokat hallottunk. Az eredményhirdetésre jövő kedden kerül sor.

Ugyancsak a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódtunk a másnap megtartott népdaléneklési versennyel, melynek mottója ez volt: "Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.” Hat egyéni versenyző és kilenc, egyenként 2-4 fős csoport mutatta be kedvenc népdalait, köztük kifejezett ritkaságokat is. A zsűrielnöki tisztet Fehérvári Gábor tanár úr, gimnáziumunk ének-zene tanára vállalta. Nem volt könnyű kiválasztani a legjobb produkciókat, az eredményeket ugyancsak a jövő kedd reggeli hirdetések alkalmával tesszük közzé.

Mindkét nap az iskolai könyvtárban gyűltünk össze, s a versenyzők mellett, a közönség soraiban örömmel fedeztünk fel osztálytársakat, tanár kollégákat, szülőket.

Diákjaink egy csoportja ugyancsak a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Katona József Könyvtár vendége volt a "Nyitott szívvel a kultúráért" elnevezésű alkotó délutánon, ahol kecskeméti textilművészek vezetésével kézműves foglalkozáson vettek részt. Ezúton is köszönjük diákunk édesanyjának, Fáczán Szilviának a szíves meghívást.

Köszönjük tanulóinknak, hogy ilyen lelkesen és aktívan vettek részt a magyar kultúra ünneplésében, köszönjük Néma Attila könyvtárosunknak, hogy az iskolai könyvtárban helyet adott a versmondó és népdaléneklési versenynek, valamint köszönetet mondunk az osztályfőnököknek és minden kollégának, akik munkájukkal hozzájárultak, hogy ez a hét ilyen gazdag lehetett értékes programokban!

Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika, Bacslia Krisztina és Lugosi Dávid szervező tanárok

 

Submitted by Névtelen (nem ellenőrzött) on