2022. 03. 12.

Kedves felvételiző Diákok, kedves Szülők,

Közzétesszük a 2022/2023-as tanévre a kecskeméti Piarista Gimnáziumba jelentkező diákok ideiglenes rangsorát, mely az általános iskolai tanulmányi eredmények, az írásbeli és a szóbeli felvételi vizsgák alapján alakult ki. Pontegyenlőség esetén a sorrendet az írásbeli pontszámok döntötték el. Ha ebben is azonosság volt, ott a szóbeli eredményeket vettük figyelembe. Akik a pontszámaik helyén 0-t látnak, azok felvételét elutasítottuk. Ez abban az esetben fordult csak elő, ha valaki nem jelent meg a szóbeli vizsgán. 

A jövő tanévre meghirdetett 5 tanulmányi területnek külön rangsora van, melyeket e hír alján csatolt fájlként tudnak letölteni.

  • A humán tanulmányi terület (11-es kód) és a matematika tanulmányi terület(12-es kód) képzésre jelentkezők listájában az első 32-32 diák,
  • a biológia (13-as kód) és az informatika (14-es kód) tanulmányi területekre az első 16-16 diák,
  • az általános tanulmányi területre (15-ös kód) az első 28 diák jut be biztosan, ha hozzánk jelentkezik első helyen.

Az utána következők az ideiglenes sorrend szerint akkor kerülnek be, ha az előttük lévők máshová nyernek felvételt.

Megnyugtatásul közöljük, hogy mivel minden diák több intézménybe / képzési területre jelentkezik, ezért a bejutásra komoly esélye van azoknak is, akik nincsenek benne a legjobb 32/28/16 főben. Az eddigi évek tapasztalata szerint bő háromszor nagyobb sorszámmal is van esély a bejutásra, mint ahány diákot az adott képzésre fel lehet venni. Ha kérdésük van a felvételi esélyekkel kapcsolatban, munkanapokon 14.15-16.00 között keressenek nyugodtan bennünket telefonon a 70/387-9915-ös számon, ahol szívesen állunk rendelkezésükre, hogy a bejutási esélyekről beszéljünk Önökkel.

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy csak azért nem érdemes az iskolák sorrendjét módosítani, mert valaki esetleg nagyon hátul van a rangsorban! Az, hogy 2-3-4. helyen jelölnek meg egy intézményt, nem csökkenti az esélyét annak, hogy felvegyék oda a gyermeket. Ezért azt javasoljuk, hogy csak abban az esetben változtassanak az iskolák sorrendjén, ha az intézményhez való viszonyuk változott meg, és valamilyen ok miatt már máshová szeretnének elsősorban felvételt nyerni. Csak azért ne vegyenek a sorrendben előbbre egy iskolát, mert oda biztosabbnak gondolják a bejutást, mert akkor nem adnak esélyt egy olyan iskolának, ahová valójában be szerettek volna kerülni, hiszen felvételt nyernek egy olyan intézménybe, ahová egyébként is biztosan bejutnának a rangsor alapján. Fontos tudniuk, hogy az iskolák nem tudják, hányadik helyen jelentkezik hozzájuk egy diák, így nem is tudnak aszerint helyet biztosítani számukra, hogy elsősorban vagy csak sokadikként jelentkezett hozzájuk.

Bejutási esélyüket iskolánkba tovább tudják növelni, ha új tanulmányi területe(ke)t is megjelölnek. Pl. felveszik az eddig még nem megjelölt matematika, informatika stb. tanulmányi területeket. Iskolánk mindenki számára, aki bármelyik tagozatunkat megjelölte, biztosítja ezt a lehetőséget. Az új tanulmányi terület felvételére és az iskolák ill. tanulmányi területek közötti sorrend változtatására 2022. március 21-22. között van lehetőség:

  • egyeztetni szükséges velünk (Gere Lajosné intézményegység vezetővel: 70/387-99-15) telefonon vagy emailben: gerene.zsuzsa@kecskemet.piarista.hu az új tanulmányi terület felvételéről, majd
    • az osztályfőnöktől kérniük kell a sorrendmódosítást, illetve az új tanulmányi terület felvételét.
    • sorrendmódosításra és új tanulmányi terület felvételére az egyéni jelentkezőknek is van módjuk. 
  • A módosítás során tanulmányi területet törölni nem lehet.

A március 21-22. között véglegesített iskolai és tanulmányi területi sorrenden később már nem tudnak változtatni, tehát nem lesz módja Önöknek vagy gyermeküknek azt kérni, hogy ne a rangsoruk szerinti elől lévő iskolába nyerjenek felvételt, ha pontszámuk alapján oda bejutottak. Nem kérhetik, hogy inkább egy a rangsorban hátrébb lévő iskolába / tanulmányi területre iratkozhassanak be, mert a pontszámuk oda is elég lett volna.

Azok a diákok, akik a Piarista Gimnáziumba több tanulmányi területet megjelöltek, a jelentkezési lapjukon feltüntetett sorrend alapján nyernek felvételt induló kilencedik osztályainkba. Később nem áll módunkban ezen változtatni, hiszen minden osztályt, ill. tanulmányi területet maximális létszámmal indítunk.

Az ideiglenes rangsorban adatvédelmi okok miatt a diákok nem a nevükkel, hanem OM azonosítójukkal vagy a megadott jeligével szerepelnek. A keresett tanuló megtalálását a Ctrl F billentyűk együttes megnyomása megkönnyíti, ekkor a képernyő sarkában megjelenő keresőbe írják be az OM azonosítót/jeligét, amit a sorrendben színessel kiemel a program, így az könnyebben megtalálható. Ha több tagnulmányi területre jelentkeztek, minden tanulmányi területen keressék ki, hányadik helyen állnak, hiszen ezek között – a jelentkezők száma miatt - jelentős eltérés lehet.

A végleges felvételi jegyzéket 2021. április 22-ig kapjuk meg a győri Felvételi Központtól. A listát honlapunkon azonnal közzétesszük, illetve levélben is értesítünk mindenkit a felvételről vagy az elutasításról.

 

11. tanulmányi terület ideiglenes felvételi rangsor

12. tanulmányi terület ideiglenes felvételi rangsor

13. tanulmányi terület ideiglenes felvételi rangsor

14. tanulmányi terület ideiglenes felvételi rangsor

15. tanulmányi terület ideiglenes felvételi rangsor

 

Kecskemét, 2022. március 12.

 

Mikulás Domonkos igazgató

Submitted by gerene.zsuzsa on