2023. 03. 19.

Az alsó tagozaton az idegennyelvi napokat az idén színesítette a Rheinbachból érkezett diákok látogatása. Nemcsak a harmadikosok nyelvválasztó óráin találkozhattak velük diákjaink, hanem a negyedikesek is kipróbálhatták nyelvtudásukat, ismerkedhettek, barátkozhattak velük. A nyelvválasztó órán a német nyelvű országok zászlóit, a számokat, testrészek nevét játékos formában ismerhették meg a gyerekek. A vendégeink által felolvasott szavakhoz ügyesen párosítottak képeket, felismerve ezzel a két nyelv szókincsében felfedezhető azonosságokat.

A negyedikesek a német diákokkal közösen készítettek plakátokat a német nyelvű országokról. A mieink bemutatták városunkat, a vendégek pedig iskolájukról, városukról és német szokásokról meséltek. Az óra végén kvízkártyákkal adhattak számot a diákok a megszerzett tudásukról.  Élmény volt a közös munka, és az óra végére már elillant az izgalom, és nőtt a beszédbátorság is.

Angolórákon diákjaink hagyományos gyermekdalokat tanultak és kipróbálták a bingo játékot olyan angol szavakkal, melyeket a magyar nyelvben is használunk, majd a brit zászló színeivel saját készítésű repülőket reptettek az aulában.

A másik csoportban a tavasszal kapcsolatos szavakkal ismerkedtek, majd ezzel kapcsolatban játékos módon tesztelhették frissen szerzett tudásukat. Az órák végén szó esett az új angol királyról és a közelgő koronázásról. Kézműves foglalkozás keretében készítettek királyi gárdistát is.

Az alsóbb évfolyamosokra is gondoltunk. Idegennyelvi lubickoló foglalkozásokat tartottunk nekik. A kis elsősök pingvintáncot lejtettek, több formában is ismerkedtek a pingvines dalokkal – volt, aki pingvinjelmezt is öltött – valamint kézműveskedtek.

A másodikosok a tavasz beköszöntével madaras dalt tanultak és ehhez kapcsolódóan oldottak meg interaktív feladatokat.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy felkeltsük tanulóinkban az igényt a nyelvtanulásra, és később se veszítsék el motiváltságukat, amikor egyre nehezebbé válik a tananyag. Ez a csereprogramoknak és a látogatóknak köszönhetően könnyen megvalósítható.

Köszönöm kollégáim Galikné Bertus Annamária, Romanóczi Györgyné és Guttyán Anikó színvonalas munkáját!

Mikulás Gáborné

programfelelős

Submitted by mikulasne.kati on