2013. 05. 03.

Elindult a hetedikesek  idei HATÁRTALANUL! pályázati projektje.  A tavaly húsvétkor a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt-hez benyújtott pályázattal diákonként 18.970 Ft-ot, összesen 1 517 600 Ft-ot nyertünk el, melyből az útiköltséget és a szállásköltséget tudjuk fedezni.  A programban 80 diák és 8 kísérő pedagógus vesz részt.

A projekt témája Erdély épített öröksége. A projekt megvalósítása több részből áll.

Május 3-án három órás előkészítő órát tartottunk, melyen Kozicz János tanár úr tartott érdekes, képekkel gazdagon illusztrált előadást Erdély általunk meglátogatandó tájairól, történelméről, látnivalóiról. Diákjaink tájékozódhattak a Magyarország határain túl élő magyarság létszámáról, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okairól, Románia, illetve a meglátogatandó települések magyarságának történetéről, jelenéről, a romániai lakosság etnikai összetételéről, a tanulmányi kirándulás részletes programjáról, és természetesen a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályairól.

Utána diákjaink kooperatív csoportmunkában, tanulói laptopok és internet segítségével dolgozták fel az egyes résztémákat, majd új csoportok alakítása után átadták egymásnak megszerzett tudásukat. Új, 10 fős csoportjukban ők lesznek majd az erdélyi kirándulás során abban a témában társaik idegenvezetői.

A következő állomás május hatodikán hétfőn a kiutazó nyolc, egyenként 10 fős csoport vetélkedője. A csapatmunkában megoldandó feladatok során számot adhatnak az előkészítő óra során megszerzett tudásukról. A legjobb három csapatot díjazzuk.

A tanulmányi kirándulás időpontja: május 17-21.

Az egyes napok programja:

  • Nagyvárad, Csucsa, Király-hágó
  • Torda (sóbánya), Tordai hasadék, Kolozsmonostori templom
  • Kolozsvár
  • Torockó, Székelykő, Kolozsvár
  • Kalotaszeg, Bánffyhunyad

 

Visszaérkezésünk után, május 27-én tartjuk az értékelő órát, ami 1 óra bemutató előadás.  Az órán a diákok számolnak be csoportmunkában készített prezentációkkal a kirándulásról.

Június 4-én egy tanítási nap időtartamban tartjuk Nemzeti összetartozás - HATÁRTALANUL! című témanapunkat.  Vetített előadás lesz a kirándulásról, előadás a határokon átnyúló kapcsolatokról, és vetélkedő a tanulmányi kiránduláson látottakról. Ugyanezen a napon bemutató előadást tartunk az iskola az utazáson részt nem vett diákjai számára.

 

Mikulásné Ferencz Zsuzsanna

projektvezető

Submitted by mikulas.domonkos on