2015. 04. 29.

 

Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny

E versenyt a Földművelésügyi Minisztérium, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, a TermészetBúvár folyóirat, a Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium gondozásában, valamint az Élet és Tudomány Szerkesztősége médiapartnerségével hirdették meg.

A verseny célja:

Harminckilenc évvel ezelőtt a Győr-Moson-Sopron megyei kezdeményezők körültekintő bölcsességgel döntöttek, amikor a biológiai tárgyú tehetségkutató tanulmányi versenyt Kitaibel Pál nevében hirdették meg. A mostoha körülmények között dolgozó polihisztor természetkutató a Kárpát-medence természeti értékeit, sokirányú kultúráját tárta fel, sikeresen igyekezett annak megismertetését, megbecsülését európai rangra emelni. Kiemelkedő érdeme, hogy a tanulók és tanárok közös tevékenységét - az önálló megfigyelés igényével - széleskörű kapcsolatokra, folyamatos olvasásra, tájékozódásra építi.

A tanulók 4 kategóriában versenyeznek:

I. kategória: gimnázium 9. évfolyam

II. kategória: gimnázium 10. évfolyam

III. kategória: szakképző iskola (szakközépiskola, szakiskola) 9. évfolyam

IV. kategória: szakközépiskola (szakközépiskola, szakiskola) 10. évfolyam

Az első két kategóriában 2-2 tanuló, a III. és IV. kategóriában 1-1 tanuló jut be megyénként az országos döntőbe.

Idén 38. alkalommal rendezték meg a versenyt, melyre gimnáziumunk tanulói közül többen jelentkeztek. Bács-Kiskun megyében Fricz Gitta és Mencseli Alexa Szandra 9.c osztályos biológia tagozatos tanulók végeztek az első két helyen az első kategóriában. A II. kategóriában Kürti Gábor 10.c osztályos biológia tagozatos tanuló lett a megyei második helyezett. Így gimnáziumunkból hárman mehettek az országos döntőre, melyet 2015. április 24-26-án rendeztek meg Mosonmagyaróváron.

A döntőben ismerniük kellett a TermészetBúvár és Élet és Tudomány folyóiratok kijelölt cikkeinek tartalmát (2014. november óta), Kitaibel Pál életét és munkásságát, nemzeti parkjainkat, 400 tagú fajlistát. Prezentációt és posztert kellett készíteniük egy általuk választott, és önállóan feldolgozott témából.

Fricz Gitta prezentációjának címe az Újraéledt tóvilág volt, mely a Kondor-tó sorsát mutatta be. Mencseli Alexa a leégett bugaci ősborókást jellemezte, előadásának címe: Feltámadhat-e az ősborókás? Kürti Gábor a rendházkertet mutatta be A kerengő kincsei címmel.

Az országos döntőn elért eredmények:

  • Kürti Gábor: 26. helyezés
  • Fricz Gitta: 32. helyezés
  • Mencseli Alexa Szandra: 38. helyezés

Mindhárom tanulót dicséret illeti kitartó és lelkiismeretes munkájáért és felkészüléséért, valamint elért eredményükért.

Kiss Ildikó felkészítő tanár

Submitted by nagy.attila on