2022. 04. 12.

A Kecskeméti Piarista Iskola hetedikes diákjai ebben a tanévben is megmutatták, mennyire tehetségesek a gyakorlati tevékenységek terén is. Korábban a sakkfigurák készítése közben már megtanulták mesteri pontossággal forgatni a kést, így most csodálatosabbnál csodálatosabb műalkotások születtek a kezeik között.

 

 

 

 

Ezúttal más módszerrel fogták be kis esztergagépeikbe a munkadarabot. Központozás után furatot készítettek a munkadarabjukba, ami  lehetővé tette az a négyzetalapú gúla alakú szeg általi befogatást.

 
A gyertyatartóm testének kialakítása nyújtotta az egyik legnagyobb élményt. Most is voltak, akik egy-egy forgó karikát is kiszúrtak munkadarabból.


Az utolsó simítások elengedhetetlen kelléke volt a csiszolópapír.


A gyertyatartó talpának elkészítése közben újabb szerszámok - úgy mint pillanatszorító és lombfűrész - használatában szereztek gyakorlatot.

A fűrészlap néha még a legjobb mesterek kezében is elszakad, de ez senkinek nem szegi kedvét. :-)


Néhány gépet közben átalakítottunk csiszolóvá, így a talp végső fórmáját mérnöki precizitással alakíthatták ki a gyerekek.


Volt ki viaszolta, majd fényesre polírozta a gyertyatartóját... 


...és volt ki inkább színesre festette azt.

Végűl a talpat helyére szögelték, így eléggé erőltetetten, de kapcsolódtunk az éppen aktuális ünnepünk a Húsvét misztériumához is.


Utolsó munkafázisként pedig újabb szerszámok - így a fémfűrész és a reszelő - használatát gyakorolhatták a gyerekek. Így elkészült a két végén kihegyezett szeg, amely a gyertya helyén maradásáért felel majd.


A munka után pedig mindenki pózolhatott a kész alkotásával, amit jól megérdemelt "Oscar-díjként" vihetett haza. 

 

     

 

Anka Gyula Attila - technika

 

Submitted by anka.gyula on