2009. 05. 02.

Már négy éve, hogy testvérkapcsolat alakult ki a kecskeméti Piarista Iskola és a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola között. A kecskeméti diákok is kétszer látogattak el Munkácsra, és most, május elején másodszor láthatták vendégül a munkácsi gyermekeket. A Piarista Schola és a Piétas együttes két nagyszabású komolyzenei koncertet adott tavaly ősszel Beregszászon és Munkácson. Mindkét helyen a katolikus templom adott otthont a jótékonysági koncertnek, amelyek bevételét a rászoruló kárpátaljai magyar diákok javára fordították.

A mostani látogatásnak is része volt egy jótékonysági koncert. A munkácsi testvériskola diákjai egyúttal a munkácsi Szent Márton Székesegyház gyermekkórusának a tagjai is. Május 4-én az ő szép énekük, tisztán csengő hangjuk csalogatta be a Piarista templomba a zenei élményre vágyó és segíteni, adakozni kívánó kecskemétieket.

A koncert csokorba kötötte az egyházi év énekeit a különböző ünnepekhez kapcsolódóan. Egy-és többszólamú művek csendültek fel ismeretlen szerzőktől is Bachon és Mozarton át: ismert és ismeretlen dallamok. A négytagú furulya együttes szép tiszta dallamai üde színfoltot jelentettek a két énekes blokk között. Három gyönyörű vers is elhangzott a munkácsi diákok tolmácsolásában: a „Verecke" című közülük közös történelmi gyökereinket idézte, a másik Wass Albert szavaival beszélt a hontalanság érzéséről, végül az anyák napjához kapcsolódóan fantasztikusan szép előadásban hallhattuk Dsida Jenő: Köszönöm ... c. versét.

A koncerten fellépett a Piarista Iskola kórusa is, amely többek között Wolf Péter Ave Maria című művét énekelte gitárkísérettel. Búcsúzóul a két iskola egyesített kórusa a megjelent vendégekkel együtt elénekelte a „Boldogasszony, anyánk" című ősi himnuszunkat. A közönség emelkedett hangulatban hagyta el a templomot.

A munkácsi gyermekek egy szép napot töltöttek Ópusztaszeren, a Nemzeti Emlékparkban, ahol nagyon jól érezték magukat. Vasárnap, május 4-én a Piarista templomban a diákmisén énekeltek. Jártak az arborétumban, a vízmű dombon, moziban, színházban, városnézésen. A Városházán dr. Sárközy István alpolgármester úr fogadta a csoportot. Szvirida János karnagy úr átadta Lengyel Zoltán munkácsi polgármester üdvözlő levelét, amely megalapozhatja a két város, Munkács és Kecskemét szorosabb kapcsolatát.

Weninger Endréné tanárnő

Submitted by nagy.attila on