2014. 04. 13.

 

Pedro Aguado piarista generális április 2-tól 16-ig a piarista rend magyar és romániai tartományába látogat, hogy megismerje a piarista szerzetes közösségek, iskolák, templomok és munkatársaik jelenlegi életét. Megválasztása - 2009 óta - Pedro Aguado folyamatosan látogatja a világban lévő összes piarista tartományt. Ezek úgynevezett lelkipásztori célú látogatások. Ugyanakkor a rendi szabályzat szerint hivatalos, „kánoni vizitációt" is kell végeznie: hatéves megbízatása során legalább mindenhol egyszer látogatást tesz, amikor ellenőriznie kell, hogy a rendházak, az oktatási intézmények és a plébániák működése a rendi és az egyházi előírásoknak megfelelően történik-e. A Generális atya kánoni vizitációját 2012. októberében kezdte meg. 2014 Karácsonyáig tartó világkörüli útja során, négy kontinensen összesen 35 országot látogat meg.

A Generális atya magyarországi tartózkodása során bepillantást nyer a budapesti, gödi, kecskeméti, szegedi, mosonmagyaróvári, nagykanizsai, váci és sátoraljaújhelyi iskolák, a szerzetesi és világi közösségek életébe, míg a határon túl Csíkszeredába és Nagykárolyba látogat. Április 3-án csütörtökön többek közt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is fogadta őt.

Kecskeméten április 7-8-án, hétfőn és kedden járt generális atya. Személyesen beszélt minden kecskeméti piarista szerzetes rendtársával. Találkozott a szerzetesi közösséggel, az iskola vezetői csapatával, a gimnáziumi diákönkormányzat tagjaival, látogatást tett egy alsó tagozatos osztályban, valamint ellátogatott a Czollner téri iskolánkba is, ahol a felső tagozatos pedagógusokkal, diákokkal találkozott, valamint megtekintette az épülő óvodát.

A találkozások nyomán sok megerősítést, bátorítást, biztatást kaptunk rendfőnök atyától, aki barátságos, mosolygós természetével mindnyájunk szívébe belopta magát. 

Nagy Attila SchP ig. 

 

 

Submitted by nagy.attila on