2018. 03. 06.

Nyertes pályzatunknak köszönhetően a felső tagozat hetedikesei részt vehetnek a Határtalanul! tanulmányi kiránduláson, Mikszáth Kálmán, Arany János, Madách Imre, Jókai Mór, Petőfi Sándor nyomába eredve a Felvidéken. A kirándulás során nagy íróink-költőink életével és munkásságuk felvidéki állomásaival ismerkednek, illetve tágabb kontextusba helyezik az iskolában megtanult tananyagot. Ezenfelül szeretnénk bemutatni diákjainknak a 19-20. század fordulójának szellemiségét, a trianoni döntés máig ható következményeit, a határon túli lét sajátosságait, továbbá bepillantást engedni nekik az ottani magyar diákok mindennapjaiba is. 

Előkészítő csapatunk már a tavalyi tanév végén nekilátott a szevezői, pályázatírói munkának, melynek eredményeképpen egyre biztosabban körvonalazódnak a kirándulás programjai:

- Ipolyság: a Pongrácz Lajos Alapiskola meglátogatása, közös program az iskola magyar diákjaival

- Füleki vár: iskolánk alapítójának, Koháry István családi székhelye

- Betléri kastély: a klasszicista építészeti stílus megismerése

- Kassai városnézés: egyházi és történelmi emlékhelyek felkeresése

- Dobsinai jégbarlang: Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című művéhez kapcsolódó látogatás

- Késmárk: városnézés Thököly Imre nyomában

- túra a Magas-Tátrában: a Kárpát-medence földrajzi sajátosságai (Csorba-tó, Tátralomnic)

- Besztercebánya: a felvidéki bányászvárosok megismerése

- Alsósztregova, Madách-kúria: Arany János és Madách Imre barátságának és találkozásának helyszíne, itt írta Madách Az ember tragédiája című drámáját, megemlékezés, koszorúzás.

- Szklabonya/Mikszáthfalva, Mikszáth-emlékház: Mikszáth Kálmán szülőhelye, az író tárgyi emlékei, séta a rusztikus palócföldi utcákon, melyek későbbi műveit is ihlették, megemlékezés, koszorúzás.

Indulásunk kitűzött időpontja: május 30., szerda.

Borbás Márta, Szeleczkiné Marozsi Edina, Bogár-Szabó Ádám osztályfőnökök

 

 

 

 

 

Submitted by bogar-szabo.adam on