2013. 06. 14.

 

2013. június 13-án a 11. évfolyam fizika fakultációs diákjai részére tanulmányi utat szerveztünk Budapestre. A kirándulás célja olyan intézmények felkeresése, amelyek a tananyag elmélyítésében és a pályaválasztásban egyaránt a diákok segítségére lehetnek.


A látogatás során először a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének Oktatóreaktorába mentünk el, ahol másfél órás program keretében először a reaktor működését ismertük meg, majd a reaktorfedélről megtekinthettük a reaktorteret, a vezérlőközpontot, a besugárzásnál használatos csőposta rendszert és az épület néhány további érdekességét.


A program a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának lágymányosi Q épületében folytatódott, ahol először Juhász László, adjunktus mutatta meg az elmúlt évben elkészült tiszta tér laboratóriumot. Az Elektronikus Eszközök Tanszéken három rövid előadást is hallhattunk: Kollár Ernő, tanszéki mérnök a termikus problémákról sokrétűségéről tartott előadást, amelyet élő hőkamerás felvételekkel tett élményszerűvé. Juhász László az integrált áramkörök készítésének lépéseit mutatta be, miközben megtudhattuk azt is, hogy a korábban látott tiszta térben milyen műveleteket végezhetnek el azok, akik az egyetem képzésében részt vesznek. Végül látogatásunk főszervezője Kovács Zoltán György tanársegéd, a Masat-1 program rendszermérnöke az első magyar műhold program múltját, jelenét és jövőjét mutatta be. Előadásában láthattuk azt a hamarosan mindenki által beszerezhető antenna és vevő összeállítást, amivel a Masat-1 jeleit egy számítógép segítségével bárki könnyedén foghatja.


A tanulmányi kirándulás záró programja a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeuma volt. A látogatás során rendhagyó fizika órán vettünk részt, amelyen Jarosievitz Zoltán tanár úr az elektrosztatika, az egyenáramok és az elektromágneses indukció témakörök látványos kísérleteit a diákokkal együtt mutatta be és ismételte át az elmúlt két tanévben elektromosságtanból tanultakat.


A 19 fős fizika fakultáció csoport kísérői Fazekas József tanár úr és Kovács András, a fizika fakultációs csoport tanára volt. Köszönjük a BME oktatóinak és az Jarosievitz Zoltán tanár úrnak a lehetőséget és a kiváló programokat.

 

Kovács András 

 

 

archív:
Készül a Masat-1 - tanulmányi kirándulás 2009-ben 
Oktatóreaktor és magyar műhold - fizika fakultációs kirándulás 2011-ben 
Tiszta szoba és rádiójelek a világűrből - fizika fakultációs kirándulás 2012-ben 

 

Submitted by kovacs.andras on