2014. 11. 30.

 

FELHÍVÁS PIARISTA VONATKOZÁSÚ MÚZEUMI KIÁLLÍTÁSI TÁRGYAK GYŰJTÉSÉRE

Fennállásának 300. évfordulóját ünnepli a kecskeméti Piarista Iskola. A piarista rend 1714-ben kezdte meg működését Kecskeméten. A kerek évforduló alkalmából 2015 januárjában kiállítás nyílik a Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítóhelyén, a Cifrapalotában. A Kecskeméten őrzött anyagok mellett rangos intézményektől kölcsönzött egyháztörténeti, egyházművészeti és iskolatörténeti műtárgyak is bemutatásra kerülnek. A kiállítás szervezői és a Piarista Iskola vezetősége gyűjtési felhívással fordulnak a kecskeméti polgárokhoz, az egykori diákokhoz, tanárokhoz, leszármazottaikhoz, és az öregdiákokhoz.

Kérjük, hogy akik a régi iskolához kötődő tárgyi emlékeket, fényképeket, dokumentumokat őriznek, és azokat a kiállítás időtartamára kölcsönöznék, jelentkezzenek

  • a Piarista Iskola igazgatójánál (Nagy Attila SchP - telefon: 06 76 506-912; e-mail: igazgato@kecskemet.piar.hu )
  • vagy a kiállítás iskolatörténeti részéért felelős kurátoránál (Székelyné Kőrösi Ilona történész főmuzeológus, klio.ilona@t-online.hu, 06/30/632 0599).
Amit várunk:
  • tárgyak (régi iskolai öltözet, iskolatáska, iskolai felszerelés, taneszköz, tolltartó, emléktárgy, jelvény,  cserkész sapka, cserkész ruha és fölszerelés stb.)
  • dokumentumok (iskolai tankönyv, térkép, jutalomkönyv, értesítő, bizonyítvány, oklevél, rajz, levél, önképzőköri dokumentum, ex libris  stb.)
  • képek és fényképek (rajzok, festmények, albumok,  képes levelezőlapok, tablóképek, régi fényképek, az iskolai élet, a hazafias nevelés, a régi ünnepségek, a kirándulások és a cserkészélet fényképei, tanárok és diákok portréi stb.)
  • minden tárgyi és írásos emlék, ami a kecskeméti piarista rendhez, az iskolához, a jeles tanárokhoz és diákokhoz kapcsolható, kecskeméti kötődéseket tartalmaz és kifejezi az intézmény szellemiségét, ami a kiállítás címében is szerepel: "HITRE, TUDÁSRA".
Székelyné Kőrösi Ilona történész főmuzeológus
Nagy Attila SchP igazgató
Submitted by nagy.attila on