2020. 02. 13.

Barkácsszakkörös diákjaink már egyre ügyesebben használják a különböző barkácsgépeket. Most újabb eszközöket, illetve anyagokat próbálták ki. A feladat egy olyan lámpa készítése volt, amelyben egy formára vágott plexi széle világít piros fénnyel.

Először különböző faanyagokon gyakorolták be a fúró és az illesztőfűrész használatát, majd miután már biztos kézzel bántak a szerszámokkal, elkészítették a lámpa dobozát, fúrtak nyílást a kapcsolónak és a lednek, és készítettek hornyot a plexilapnak is.

 

Nagy figyelmet igényelt a plexilap megmunkálása, amelyet ki-ki a saját kedve szerint formázhatott. Korábban már puha fákon megtanulták használni a lombfűrészt és a csiszolót, így ez a keményebb anyag sem jelentett problémát.

  


Újdonság volt a forrasztópisztoly is. Először különböző vezetékeket használtak a forrasztás gyakorlására, majd a kis áramkörüket is elkészítették. Közelről tapasztalhatták meg, mit jelent az hogy valami félvezető, miért van szükség előtétellenállásra, és persze azt is, hogy milyen meleg a pákahegy, amikor megolvasztja a forrasztóónt.

A végén izgatottan kapcsolták be lámpáikat, amelyek nagy örömükre tényleg világítottak is.

Anka Gyula szakkörvezető

 

Submitted by anka.gyula on