2023. 08. 26.

Görögország második legnagyobb városa, Thesszaloniki adott otthont 2023 júliusában ennek a tartalmas, pedagógusoknak tervezett Erasmus+ KA1 továbbképzésnek. A finn képzőközpont, Euneos színvonalas kurzusára német, portugál, svéd, ciprusi résztvevők érkeztek. Mindenki érdeklődéssel várta, hogy megismerkedhessen az oktatásban újonnan megjelenő digitális eszközökkel, platformokkal, és módszertani ötleteket kapjanak a hatékony tanulás elősegítésére. A képzés fontos részét képezte a Mesterséges Intelligencia által támogatott, oktatási célra kifejlesztett digitális platformok feltérképezése.

A kurzus vezetője, a brit Peter Rafferty Liverpoolban élő tanár volt. Kiválóan felkészült szakembert ismertünk meg a személyében, aki remek humorral kezelte sokszínű tanáregyéniségekből álló csapatunkat. Vérbeli focirajongóként (ez volt ő) azonnal megtalálta velem (a vérbeli focidilettánssal) a közös pontot: Szoboszlai Dominikot. Látatlanban is biztosítottam róla, hogy a srác fantasztikus játékos (gyorsan megkérdeztem Perplexity-t, a ChatGPT kistestvérét, nehogy butaságot mondjak) és még jóképű is. Nagy megkönnyebbüléssel olvasom a friss híreket Dominik sikeres játékáról, örülök, hogy nem hazudtolt meg.

Elmélyült munka, tömérdek megnyitott tab, elmentett jelszó, könyvjelzőzött oldal, határokon átívelő eszmecsere ­– ez jellemezte ezt a továbbképzést, és én épp erre vágytam. A világháló kínálta lehetőségek megismerése mindig csak a kezdeti lépés volt. Tanártársaimmal együtt azonnal átbeszéltük a gyakorlati megvalósíthatóságot is korosztályoknak és eszköz-adottságoknak megfelelően. Nekem fontos például észben tartanom, hogy a diákok nagy része telefonon használja ezeket a platformokat, nem laptopon. Az összes jelenlévőn érezhető volt az öröm, hogy tanulni jó, új ismereteket szerezni jó, új emberekkel, más kultúrákkal találkozni jó. Felemelő hét volt.

Google woboldalon gyűjtöttük össze a megismert, javasolt applikációk, platformok javát. Ajánlom az olvasónak, nyugodtan nézzen bele:

Tech Tools for Teachers

Hálás vagyok azért, hogy részt vehettem ezen a nemzetközi Erasmus kurzuson, ahol (ismét) megtapasztalhattam a számomra legfontosabbat: színvonalasan összeállított képzési anyag fantasztikusan felkészült oktatóval, lelkes résztvevőkkel. Ja, és a nyár a tenger mellett 😊!

 

Submitted by hardine.udvarh… on