Erasmus-képzés Barcelonában
2024. 08. 31.

Kéthetes Erasmus-mobilitáson vehettem részt idén nyáron a katalán fővárosban, Barcelonában. 

A képzőközpont (SpainBcn-Programs) családias légkörű vállalkozásnak tűnt, nagyon odaadó csapatot alkotnak az oktatók, szervezők. Gördülékeny és gyors volt az egyeztetés. 

Az első héten IKT-s eszközökkel foglalkoztunk, melyeknek egy részét már ismertem, viszont most a Mesterséges Intelligencia lehetőségeit is mellétettük, sok platform igyekszik beépíteni ezeket a funkciókat mostanában. Meglepő újdonság volt számomra, hogy az MI képes 2 perc alatt egy komplett, képekkel illusztrált, animált prezentációt összeállítani egy 20 oldalas PDF-dokumentumból, értelmezve annak logikai felépítését. Gyakoroltuk picit azt is, hogyan kell pontosan megfogalmazni az MI-nek, mit is szeretnénk, pl. milyen képet generáljon nekünk. Ez ma már külön szakmává növi ki magát, melynek neve prompt engineer.

Ez a képzés is angol nyelven folyt, oktatónk édesapja amerikai, így természetesen anyanyelvi szinten beszélt angolul, már ebből sokat tanultam, fejlődött a hallott szövegértésem. Itt a csoport nagy része lengyel kolléganőkből állt, akiknek azért meggyűlt a bajuk az angollal, egyikük beszélt angolul, ő igyekezett fordítani lengyelre, de ezt érzékelve az oktatónk rugalmasan külön feladatot adott annak a pár embernek, aki jobban értett angolul.

A második héten angol nyelvtanfolyamon vettem részt. Ezt azért éreztem fontosnak, mert amikor diákokat fogadunk, akkor gyakran kell félig angol nyelven matematikát tanítani vagy egyszerűen csak kommunikálni a vendégekkel. Talán szándékosan sem lehetett volna nemzetközibb a csoport: lengyel, cseh, török, olasz, holland. Egy magyar kolléganő is volt, aki egyetemen tanít, de a csoportmunkák kedvéért, illetve a kávészünetben a többiek kedvéért vele is angolul beszéltünk. Sőt, a képzés első napján nem tudtuk egymásról, hogy mindketten magyarok vagyunk, így eleve angolul indult a beszélgetés közöttünk.

Korábban, oloti partneriskolánkban tett látogatásunk során, futólag már jártam ebben a gyönyörű városban, de most volt idő igazán felfedezni a képzési napok délutánjain, illetve hétvégén. A képzőközpont lelkes csapata több alkalommal is szervezett nekünk városnéző túrát. Ilyenkor 2-3 órán keresztül fáradhatatlanul és szenvedéllyel mutatták be a várost (talán már századszorra, de nagy lelkesedéssel). Egyik alkalommal a belváros történelmi emlékeit néztük meg, másik alkalom inkább a '92-es olimpiáról szólt, akkor épült létesítményeket láttunk, illetve egy magasabb pontról tekinthettünk le a városra. A szabadidőben természetesen jutott idő a tengerpartot is élvezni, valamint meglátogatni a híres Güell-parkot. Nagyon megtetszett a spanyol nyelv is, így kitűztem célul magamnak, hogy elkezdek spanyolul tanulni, mert hasznos lehet ismét nyelvtanuló szerepbe kerülni, könnyebb megérteni a ma, kezdő szintről nyelvet tanuló diákok nehézségeit, motivációit, ráadásul hasonlít is a franciára.

A képek között elhelyeztem egy MI-generált szürreális képet is, melyhez a parancs (prompt) nagyjából így szólt magyarul: a Sagrada Familia körül nyüzsgő cápák.

Köszönet a lehetőségért, idén is nagyon sokat tanultam, mind a képzéseken, mind az azon kívüli programokon, ahol tudtunk beszélgetni más országok tanáraival.

 

Soós Zoltán Ferenc

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-08/IMG_9668.JPG?h=3635b025&itok=8mRWe18O
Submitted by soos.zoltan on