2014. 03. 26.

Előemberek, ősemberek és mamutok a Cifrapalotában. Nagy sikerrel övezett kiállítás érkezett a szegedi Móra Ferenc Múzeumból, amely az emberré válás folyamatát foglalja össze szemelvényszerűen.

A 20 millió évet felölelő tárlat alapvetően két blokkot mutat be: a kőszerszámok használatát, és az ősemberek arcrekonstrukcióit. Utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a feltárt koponyacsontokból a mai modern technika segítségével nagyon jól meghatározható az izmok tapadási felületének minősége és ezek alapján élethű arcrekonstrukciókat képesek előállítani a szakemberek. Ezekből állítunk ki néhány modellt, melyek Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből érkeztek hozzánk.

Emellett látható egy mezolit ház rekonstrukciója, melynek alapjait a szolnoki Damjanich János Múzeum szakemberei tárták fel a Jászságban.

A tárlat nem csak az előemberekre és az ősemberekre fektet hangsúlyt, hanem a környezetükben élő állatokat is bemutatja több tízezer év távlatában. Az alföldi folyók vidékei és homokbányái gazdagok őslényekben, ezeknek a csontjaiból állítottunk össze egy kollekciót. Emellett a látogatók megtekinthetik az állatok életnagyságú festett képeit a kiállítótér egyik falán. A különleges csontok iránt érdeklődők megnézhetik egy mamut alsó állkapcsát, valamint egy orrszarvú koponyacsontját.

A gyerekek számára interaktív foglalkoztató-eszközökkel készülünk, például belebújhatnak egy iglu- formájú kisházba, beleülhetnek Frédi és Béni kőkorszaki kocsijába, az ősember ruháját felöltve pedig számítógépes, állatvadászattal kapcsolatos játékot próbálhatnak ki.

A kiállítás június 29-ig látogatható.

Forrás: http://www.kecskemeti-hirhatar.hu

 

Submitted by abel.istvan on