2018. 06. 04.

Egy busznyi piarista diák vett részt az egyházmegyei zarándoklaton, melyet Bábel Balázs érsek atya hirdetett a Szekszárd közelében fekvő Bátára. Ebben a községben található egy gyönyörű kegytemplom, mely az Oltáriszentségnek, különösen is Krisztus Szent Vérének a tiszteletét hirdeti ma is. Ez a zarándokhely nem csak országos, de európai hírű is volt a 14-16. századi Magyarországon, de sajnos a török időkben elpusztult. 

A zarándoklaton 2-300 fiatal vett részt lelkipásztoraik, hitoktatóik kíséretében. A találkozó ünnepi szentmisével kezdődött, melyben érsek atya a közelgő (2020-ban tartandó) budapesti Eucharisztikus Világkongresszusra való lelki készületre hívta fel a figyelmet. A szertartás után a kegyhely történetével ismerkedtek a jelenlévők, majd tovább utaztak a Mohácsi Történelmi Emlékhelyre. Itt idegenvezetők tájékoztatták a gyerekeket a csatával kapcsolatos tudnivalókról személyes előadás, terepbejárás, játékos bemutató és mozivetítés formájában. A zarándoklatot finom ebéd zárta, melyet az árnyas fák alatt fogyaszthattunk el a természet lágy ölén. 

Buszunk több mint 100 km-t tett meg oda is, vissza is. A hosszú utazás alatt sok-sok előadás hangzott el a zarándoklat kapcsán, továbbá a gyerekek (4., 5., 6., 8. évfolyamos tanulóink) megismerhettek sok-sok érdekességet arról a tájról, amerre éppen jártunk (Kiskunság, Szekszárdi-dombvidék, Duna-mente…). A jó hangulatú, vidám epizódokban sem volt hiány: sokat énekeltünk, verseltünk, vicceket meséltünk, sőt még kedvenc ételreceptjeinket is megosztottuk egymással a fedélzeti mikrofon segítségével.

Köszönjük szépen a zarándoklat megszervezését és finanszírozását Görbe László plébános úrnak, továbbá Vida-Szűcs Emese, Császár Rita és Bogár-Szabó Ádám pedagóguskollégáink közreműködését, segítségét. Reméljük, jövőre újra útra kelhetünk. :-)

Nagy Attila SchP

Submitted by nagy.attila on