2014. 05. 25.

 

Kórházi pályaorientációs látogatás

A Bács-Kiskun megyei kórházba tettünk látogatást, azon belül pedig a Baleseti ambulanciát tekintettük meg. Először Kissné Skultéti Erika, a vezető nővér röviden elmondta, milyen munka folyik ezen az osztályon. Azután bemutatott egy régebbi és egy mostani videót a kórházról, amiben elmondták, hogy mi történik a beszállított betegekkel, hogyan röntgenezik meg őket, vagy hogyan végzik el a nagyobb vizsgálatokat.

Utána lementünk az 1. emeletre, és onnan kezdve követtük a beteg útját a mentőtől. Bementünk a baleseti szobába, és ott Dr. Kerekes Lajos elmondta, mit tesznek a betegekkel. Például: elállítják a külső vérzéseket; ellenőrzik, hogy van-e belső vérzése; ha van, akkor azonnal cselekednek, mert különben meghalhat a beteg; és végül itt döntik el, hogy a beteget meg kell-e műteni, vagy csak megfigyelés alatt kell tartani. Bemutatták az eszközöket, pl: lélegeztető maszk, defibrillátor. Kiss Fannival mutatták be, hogyan rakják a beteg alá az emelőt. Nos, ez azért nem jó, mert nincs teljesen a beteg alatt, másrészt, ha alatta van, akkor nem szabad sokáig rajta feküdni, mert nagyon kemény, és ez felfekvést okozhat. Tehát, ezért fogják kivonni a forgalomból. Azonban előnye az, hogy könnyen fel tudják emelni a beteget.

Majd felmentünk az 5. emeletre, ahol megnéztünk egy beteget, aki megfigyelés alatt volt, bemutatták különböző kezelő helyiségeket, a nővérek pihenőszobáját, a konyhát, ahol a betegek megmelegíthetik a teájukat vagy az ennivalójukat. Végül megnéztük a vezető nővér irodáját, ami nagyon szép volt. Sajnos műtétet nem nézhettünk meg, de azt mondták, hogy 12.-ben az orvosnak vagy nővérnek készülők már láthatnak egyet.

Aki egészségügyi pályára szeretne menni, de nem biztos benne, akkor látogasson el ide, mert ez a hivatás biztosan megérinti.

Horváth Alexa 9.c

 

 

Submitted by nagy.attila on