2019. 05. 02.

Idei egészségnapunkat az EFOP 1.8.5-17 "Menő menza a kecskeméti Piarista Iskolában" pályázat keretében tartottuk. A gyümölcs- és salátakínáló bevezetése apropóján maguk a diákok készítettek gyümölcs- és zöldségsalátát, valamint egyéb egészséges ételeket, italokat, melyeket meg is kóstolhattak. Felsős korosztályról lévén szó a diákok tevékenységére helyeztük a hangsúlyt, a személyes és  élményszerű ismeretszerzés volt a cél.

A meghívott profi séf, Végh Norbert felhívta a figyelmet, hogy a nyersen fogyasztott zöldség, gyümölcs nagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat. Bemutatott zöldfűszereket, különleges salátákat, csírákat, ehető virágokat, és felhívta a figyelmet a gasztronómia színességére. Kóstoltak a tanulók teákat, gyümölccsel ízesített zabkását, gyümölcsös-mákos édességet, granolát. Készítettek frissen facsart leveket zöldségből és gyümölcsböl is. Akik szerették volna, a gasztronómia különleges formáját, az ételszobrászatot is kipróbálhatták, majd el is fogyasztották a szebbnél szebb alkotásokat. Ötödikes tanulóink a piacon ismerkedtek a szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel egy feladatlap segítségével.

A foglalkozásokon diákjaink a tápanyagok és a vitaminok élettani szerepét is megismerhették, beszélgettek ezek közérzetünkre, életminőségünkre gyakorolt hatásairól, valamint megtudták, hogy melyik ételféleség milyen hasznos ásványi anyagokat tartalmaz. Célunk az volt, hogy a zöldségek sokszínűségét, "ezerféle" ízét is megízlelhessék diákjaink. Nagyon figyeltünk arra, hogy minél kevesebb maradékot dobjunk ki, és minden részét felhasználtuk a nyersanyagoknak.

Minden szakembernek, kollégának köszönjük a kreatív ötleteket és a sok segítséget.

Az egészségnap szervezői a felső tagozat részéről Mogyorósné Bálind Anikó, Olasz Edit és Szeleczkiné Marozsi Edina voltak.

 

 

Submitted by balind.aniko on