2018. 05. 08.

  A győztesek receptje:

Rozmaringos Csirkehuszár kalandozásai Észak-Afrikában

Lepácoljuk a csirkemellet olajba, rozmaringba. Majd grillen megsütjük.

Ragu: Lepirítom a füstölt szalonnát, a finomra vágott hagymát arany barnára pirítjuk, a karikára vágott kolbászt megsütjük, a szalonna kisült zsírján, hozzáadjuk kockára vágott paradicsomot, paprikát, amit sóval, borssal, köménymaggal, fokhagymával fûszerezzük.

Köret: Burgonyát megfõzzük majd pirított hagymával összetörjük sóval, borssal ízesítjük. Grillen megsütjük.

Saláta:Kuszkuszt leforrázzuk, lehûtjük, összekeverjük kockára vágott almával, paprikával, paradicsommal, szárzellerrel, reszelt almával reszelt, sárgarépával, trapista sajttal, ízesítjük sóval, borssal, citrom facsart levével.

 

Rozmaringos Csirkehuszár kalandozásai Észak-Afrikában

 

Tüzesen süt le a nyári nap sugára

A kockára vágott füstölt szalonnára.

Fölösleges dolog sütnie oly nagyon,

A rávágott hagymának úgyis melege vagyon.

 

Paprika tüze ég paradicsom szívében,

Így pirul a lecsó a faluvégen.

A többi alapanyag nyersen konyhakész,

A fokhagyma subájában az asztalon heverész.

 

Parasztkolbász szeletben körülötte,

De õ a virágra szemét nem vetette;

Egy kõhajtásnyira fõtt tõle a lecsó,

Az jutott eszébe hogy abban milyen jó.

 

De nem ám a lecsó finom illatára,

Hanem a grillen a csirke javára,

A hagymás sültburgonya ízes tetejére,

Illatos jércemellünk vöröslõ szélére.

 

Kuszkusznak a víz föl van forralva,

Mivelhogy annak dagadni kell abban';

Kilátszik a vízbõl apró szemcséje

Az egész iskola gyönyörûségére.

 

Mert a fûszerek fölött gondolkodó szakács

Összekeveri az almát, zöldséget, trapistát,

Ki pedig a vízben a kifőtt, de nagyon,

Lecsós csirkemellünk körete gazdagon.

 

"Szívemnek gyöngyháza, lelkem falatkája!"

Mi kis szakácsunk így szólott hozzája:

"Pillants ide, hiszen ezen a világon

Csak te vagy énnekem minden mulatságom.

 

Jó Étvágyat!

Submitted by steixner.katalin on