2010. 01. 22.

Az egészség fontos eszköz életcéljaink megvalósításához, annak egyik feltétele. Egyik alapvetően meghatározó tényező az életmód, amely az életminőség javulásához vezethet.

Elengedhetetlen, hogy az egészséges életmódra neveléssel már az iskolában is komolyan foglalkozzunk. Ez a nevelés tudatosan kialakított tanulási - tanítási folyamat, amely a gyermek életkorához igazodó módszerekkel bővíti ismereteiket. Az egészségtudatos magatartás kialakítása azt jelenti, hogy gyermekeink képesek legyenek hosszú távon befolyásoló jó döntéseket hozni.

Az egészségfejlesztési programok kiemelt jelentőséget tulajdonítanak az egészséges táplálkozásnak. Közismert, hogy étkezési szokásaink elszomorítóak. Éppen ezért a gyermeknevelés fontos része a helyes étkezési szokások kialakítása.

Azokat az ételeket, amelyeket kisgyermekkorban megszerettek, később is szívesen fogyasztják. Azokat viszont, melyeket (bár egészségesek) nem ismertek meg, később is kerülni fogják. Ezért nagyon fontos,hogy a gyermekek minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak. Ugyanakkor kevesebb zsíros ételt, édességet. Osztályunkban - a 3. a osztályban - minderről sokat beszélgettünk, tanultunk. Második osztályban védőnőnk, Zsuzsa néni, előadást is tartott róla. Még filmet is vetített.

Nem elég azonban elméleti ismereteket szereznünk. Elhatároztuk, hogy a gyakorlatban is megtapasztaljuk a tanultakat. A munkát csoportmunkában végeztük. Különösen nagy örömet jelentett, hogy a finom salátákat a csoportok tagjai teljesen önállóan készítették el. Tudni kell, hogy 17 fiú és 7 kislány van az osztályunkban. Alapanyagokról, eszközökről, receptekről is önállóan gondoskodtak. Finomabbnál finomabb saláták készültek. Mindenki lelkesen dolgozott. A munka után valamennyien élvezettel kóstolgatták a saját és a társaik ételeit is.

Szeretnénk ha ez nem csak egy egyszeri, különleges alkalom lett volna. Remény ad, hogy többen elhatározták, ezentúl otthon is gyakrabban esznek hasonló étkeket. Volt, ki édesanyja receptes könyvébe is bejegyezte a finomságokat. A szülőkkel együtt reméljük, hogy az egészséges táplálkozás valóban sajátjukká válik.

Urbán Katalin, a 3. a osztály tanítója

Submitted by nagy.attila on