2014. 04. 26.
2014. április 25., péntek | Budapest, Belváros

Budapesti tanulmány napunkat a Országháznál, a Kossuth téren kezdtük. Körbesétáltuk a fejlújított teret, láttunk egy őrségváltást, majd József Attila szobránál lesétáltunk a Dunához.
duna parti cipők holokauszt emlékműnél megemlékeztünk a Magyarországon 70 éve kezdődött népírtás áldozatairól.

Cukor utcában kezdődött tematikus belvárosi sétánk, amelyen cukorkák és sütemények, régi és új cukrászmesterek történetei segítségével ismerkedtünk a Belvárossal és a város múltjával, jelenével. Az "Édes élet - habkönnyű belvárosi séta (nem csak) édesszájúaknak" tematikus városnéző sétán Káldi Emese túravezető kalauzolt minket a kóstolókkal színesített gasztrotörténeti programon. Jártunk a Cukorka cukorkakészítő látványműhelyben, megpihentünk az Astoria Szálló halljában, láttuk Stühmer Frigyes egykori pesti palotáját és csokoládégyárát, kóstoltunk csókiflódnit a Zangio családi csokoládéműhelyben és sütiztünk az Auguszt család belvárosi cukrászdájában.

A budapesti Piarista Központban forgó rendszerben az osztály egyik fele a Piarista Központi Levéltárban és a Piarista Központi Könyvtárban Koltai András levéltáros vezetésével, Péterffy Alexandra és Boros Gergely könyvtárosok segítségével a rend több száz éves könyvei és levéltári dokumentumai segítségével kaphatott betekintést régi korok kultúrájába. A másik csoport ezalatt Borbás Péter vezetésével a Piarista Múzeum érdekes gyűjteményéből láthatott ízelítőt. A kiállítási tárgyakat ezúttal kézbe is foghattuk.

Budapesti és belvárosi tanulmányi napunk utolsó fő programpontja a Károlyi palotában taláható Petőfi Irodalmi Múzeumba vezetett, ahol a tavalyi évfordulóhoz kapcsolódóan "A megmozdult szótár - Weöres Sándor 100 éves" interaktív és formabontó időszaki kiállítás Birkaiskola című múzeumpedagógiai foglalkozásán vettünk rész Bauernhuber Enikő múzeumpedagógus vezetésével. Versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra és sok más érdekesebbnél érdekesebb játékos feladat várt bennünket.

A nap végén a Kecskeméti utca irányából hagytuk el a Belvárost, hogy megnézzük és kipróbáljuk a főváros legújabb metróvonalát. A négyes metró vonalán megnéztük a már nemzetközi elismerésben is részesült Szent Gellért tér, illetve Főmvám tér megállókat. A Dunát egyszer alulról, a metróval, egyszer felülről, a Szabadság hídon kereszteztük.

A programot az Új Széchenyi Terv "Innovatív piarista iskolák - Kecskemét" TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0223 pályázat keretein belül az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozta.
Kísérőtanárok: Kovács Dóra tanárnő és Kovács András osztályfőnök.
      
        
Kovács András, 2017B osztályfőnök
Submitted by kovacs.andras on