2019. 02. 18.

Ének-zene órákon számtalan lehetőség van arra, hogy IKT eszközöket alkalmazzunk a tanítás-tanulás folyamatában. Az egyes online felületek más-más fejlesztendő területen kínálnak segítséget a szaktanárnak. Zenetörténeti feladatok, hangszerismeret, szövegtudás és zeneelméleti tesztek állíthatóak össze a hashtag.school segítségével. Mind kép- és hangfájlok, mind pedig videofájlok beilleszthetőek a feladatsorokba. A kérdésekre adott azonnali visszajelzés sok vidámságot okozott már az osztályokban. Legutóbb a tuba hangszerről készült feladatsor, melynek aktualitása az iskolánkba érkező tubakvartett volt. Az alkalmazás előnye, hogy a tananyag otthonról is elérhető, újból kitölthető és ezáltal növelni lehet az elért pontszámokat. Ez leginkább már a nagyobb korosztály számára ajánlott, ezért nyolcadikosaink próbálhatják ki rendszeresen. Ők iskolai tableteket használva órán is tölthetnek ki feladatsorokat.

Ritmikai és hallásgyakorlat fejlesztéseként a musicators.hu oldalt próbáltuk ki. Ritmuskártyák készíthetőek a program segítségével. A ritmuskártyák zenei részleteket, népdalokat rejtenek ütemek szerint összekeverve, melyeket ritmus alapján kell felismerni és helyes sorrendbe tenni. A program segítségképpen lejátssza a ritmust. Ritmusneveket és szolmizációs neveket lehet felismerni, betűkottát kiegészíteni. Ismert népdal kottáját lehet kitenni kotta mozaikból. Ez az alkalmazás is lehetőséget ad hangfájl és videofájl beillesztésére.

Villámkérdések, frontális kérdés-feleletnél próbáltuk ki a plickers.com oldal lehetőségeit. A tanulók kártyák segítségével válaszolnak a kivetített kérdésekre. Remek lehetőség a tanár számára, hogy azonnal visszajelzést kap a tanulók felkészültségéről.

A kotta kérdését is megoldhatja a musescore nevű program, melynek segítségével például az énekkar számára sikerült kottát készíteni.

Diákjaink alapvetően pozitívan, érdeklődően viszonyulnak az énekórán használt digitális eszközökhöz. Segítségünkre van továbbá, hogy a második félévtől a C épület felújított részében kaptunk egy tantermet, melyet kizárólag ének-zene teremként használhatunk.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Bacslia Krisztina,  ének-zene tanár

Submitted by Névtelen (nem ellenőrzött) on