2015. 06. 18.

 

Szegedi Tudós Akadémia

Június 12-13-án negyedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudós Akadémiát, ahová iskolánk is meghívást kapott, így 11 tanulóval utaztam Szegedre.

A program Erwin Neher, német biofizikus előadásával kezdődött, aki 1991-ben kapott orvostudományi Nobel-díjat Bert Sakmann-nal együtt a sejtek ioncsatornáinak működését feltáró kutatómunkájáért és a folt-feszültségzár méréstechnika kidolgozásáért.

Ezután a legújabb orvosbiológiai kutatásokat mutatták be a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karának tanárai és diákjai.

A középiskolás diákok 30 órás folyamatos laborgyakorlatra voltak beosztva több csoportban. Diákjainak egy része baktérium transzformáció gyakorlaton vett részt péntek este fél héttől fél kilencig. A tanulók többsége azonban éjszakai csoportba került, így DNS vizsgálatot végeztek éjjel fél egytől fél négyig. Bár az időpont nem volt túl barátságos, de olyan eszközöket és készülékeket használhattak a gyakorlat során, melyek nálunk nincsenek.

A konferencia résztvevői számára városnéző túrát is szerveztek, szombat délután egy kirándulást Ópusztaszerre, szombat este gálaműsort a Szegedi Nemzeti Színházban, péntek és szombat este protokoll-vacsorát.

Diákjaink láthatták és hallhatták, hogy milyen érdekes kutatásokat végeznek az Orvostudományi Karon, illetve szembesülhettek azzal a ténnyel, hogy az angol nyelv ismerete elengedhetetlen a természettudományok világában. Ugyanis a konferencia nyelve az angol volt, minden előadás angol nyelven hangzott el.

Kiss Ildikó

 

 

Submitted by nagy.attila on