2017. 05. 29.

A Katolikus Pedagógiai Intézet a Szent László-év alkalmából írt ki pályázatokat diákoknak és pedagógusoknak, melyre 175 intézményből 716 alkotás és pályamunka érkezett. A tizenegy versenyszám között volt fotó-, rajz-, tárgyalkotó kategória, valamint kreatív műveltségi vetélkedő is. A pályázatkiírás során megszólították az óvodapedagógusokat, valamint azokat a tanárokat is, akik kiemelt figyelmet igénylő diákokkal foglalkoznak.

Iskolánk több kategóriában is kiemelkedően szerepelt:  

  • Bánhidi Bence (12.b) rajz kategóriában első helyezett lett (felkészítő tanára volt: Hürkecz Gyöngyi)
  • a pedagógusok számára meghirdetett programpályázaton harmadik helyezést ért el Vida-Szűcs Emese 12 fős fejlesztős diákcsapatával
  • a 3-4. évfolyam korcsoportjából rajz kategóriában dicséretben részesítették Kovács Alíz (4.c) alsós diákunkat (felkészítő tanára: Rózsavölgyiné Boldis Anna).
Gratulálunk a szép eredényhez. :-)

***

Alberto Bottari de Castello köszöntőjében elmondta, hogy az iskola világa nem áll távol tőle. Visszaemlékezett arra az időre, amikor Kamerunban szemináriumi rektor volt. A fiatalok nevelésének nagy szerepe van abban, hogy a személyiség fejlődését segítse, hogy az ifjú nemzedékeket Isten és az Egyház felé vezesse. „Kívánom, hogy vigyék tovább magukkal mindazt a tapasztalatot, amit a pályamunkák elkészítése során tanultak" - zárta köszöntőjét a nuncius.

Tokár János ferences szerzetes, a KaPI igazgatója üdvözölve a megjelenteket kiemelte, hogy a katolikus iskolák és oktatási intézmények tanulói és tanárai számára kiírt pályázat célja az volt, hogy ezáltal jobban megismerjék Szent László király korát, egyéniségét, életszentségének történetét. Szent László azt kérte 1083-ban a pápától, hogy avassa szentté István királyt, Imre herceget, Gellért püspököt, valamint Zoerárd-András és Benedek zoborhegyi remetét. Ezzel a fiatal magyar királyság számára a legszilárdabb alapot akarta megteremteni: „Így tehát most már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten házanépe, az apostolok és próféták alapjára rakott épület, melynek szegletköve maga Krisztus Jézus" (Ef 2,19-20). László király ezzel összekapcsolta az Úr Jézus földi Egyházát és az örök mennyei Jeruzsálemet. Azért is kérték meg Alberto Bottari de Castello nunciust a díjak átadására, mert Magyarországon ő képviseli az Apostoli Szentszéket, vagyis személyében valamiképpen itt is jelen van a pápa. „E díjakkal a Jóistentől kapott tehetséget szeretnénk elismerni, ráirányítva a figyelmet az emberi szorgalom és erőfeszítés szépségére" - fejezte be köszöntőjét Tokár János.

Forrás: Magyar Kurír

 

Submitted by nagy.attila on