2019. 11. 26.

2019. november 26-án a Menő Menzák pályázat keretében az Öveges Diáklaborban „A cukrok az étkezésben” című laborfoglalkozáson vettek részt a 2. évfolyamos diákok 3*2 órában. A délelőtti program első részében a laborunkban a házilag elkészített cukorfokoló segítségével különböző üdítők, szörpök, gyümölcslevek cukortartalmát mérték meg a kisdiákok a tanítók, a labor munkatársainak és gimnazista diákjainknak a segítségével. Rácsodálkoztak, hogy 2 dl üdítőben milyen sok kockacukornak megfelelő cukormennyiség található. Ezt a valóságban látni még furcsább volt számukra, mikor a méréseket összegezve 14 db  kockacukrot kiszámolva ténylegesen előttük volt az a rengeteg cukor, ami az üdítőben van. 

Egy lufis és élesztős kísérlettel  azért a cukor jótékony hatását is megtapasztalhatták. Lelkesen figyelték, hogy milyen nagyra fújódik fel a lufi a kísérlet során.

A folyadékok különböző sűrűségét kihasználva színes folyadékcsíkokat hoztunk létre színezett víz, cukros víz és olaj segítségével.

A „cukrok fogalmát” bővítve a diákok megismerkedtek különböző élelmiszerek  keményítőtartalmával és a szomjas gumicukrokkal.

A programunk második részében az osztályok vállalkozó kedvű tagjai különböző zöldségleveket kóstolhattak meg, mint például répalé, paradicsomlé és céklalé.

A program zárásaként uzsonnára friss gyümölcssalátát és egészséges nassolni valót kaptak, immár az osztályukba visszatért gyerekek.

 

Pákozdi Erika, Lévai Zita Mariann

Submitted by levai.zita on