2013. 07. 16.

 

2012-ben a Csiperó fesztivál keretében láttuk vendégül a Poitiers-ből érkezett 20 fős csoportot. Idén az Európai Jövője Egyesület valamint az Európai Unió Fiatalok Lendületben programjának köszönhetően utaztunk Franciaországba.

Májusban gyűltünk össze először, hogy magunk készítsük el ajándékainkat a fogadó családok számára. A gimnázium kémia szaktantermében természetes alapanyagokból illatos szappanokat készítettünk. Később a szappantömböket feldaraboltuk, indulás előtt pedig szépen becsomagoltuk a rózsa, levendula vagy narancs illatú szappandarabokat.

Autóbusszal utaztunk, út közben megálltunk Baselben egy éjszakára. Este alkalmunk volt egy kellemes sétára és városnézésre is.

Megérkezésünkkor Poitiers-be a 3Cités nevű városrész szociokulturális központjánál nemcsak a fiatalok, de a családtagjaik is vártak ránk. Régi családi fényképek alapján kellett megtalálnunk a fogadó fiatal testvéreit és szüleit. A nagy egymásra találások után mindannyian hazamentünk a fogadó családhoz, máris egy játék sikerélményének közös emlékével.

 

Megérkezésünk másnapján a tengerhez kirándultunk. Royan strandján töltöttük az egész délutánt szikrázó napsütésben.

Másnap elkezdődtek a műhelymunkák. Két táncos csapat (egy zumba és egy hip-hop) és egy fotós-videós team dolgozott azon, hogy a hét végére látványos eredménye legyen az együtt töltött időnek. Naponta kétszer két óra tánc mellett még közös játékokra, országismereti versenyekre is kerítettünk időt.

Hétfőn rendeztük meg a nemzetközi vacsorát, melyre mi magyarok is készítettünk ízelítőt, francia helyi specialitások készítésében is közreműködtünk, de a szülők maguk is hoztak szülőhelyük ételkülönlegességeiből kóstolót. Így volt alkalmunk marokkói, madagaszkári, algériai, etióp és más finomságokat megkóstolni. Másnap kezdetét vette a ramadán, a muzulmánok böjti időszaka, így vendéglátóink egy része csupán napnyugta után és napfelkelte előtt étkezhetett. Érdekes tapasztalat volt látni, milyen fegyelmezetten tartották be a böjtöt és gondoskodtak közben rólunk. A héten megtapasztalt sokszínűség életre szóló élmény marad mindannyiunknak.

Egy napot töltöttünk Poitiers híres élményparkjában, a Futuroscope-ban, ahol az óriásképernyők, a 3D-s filmek és az éjszakai lézershow mindannyiunkra nagy hatást tettek.

Július 14-én, a francia nemzeti ünnepen egy különleges túrán vettünk részt Chauvignyben: régi vasúti síneken lábbal hajtható járművekkel jártuk be a tájat (vélorail). Este pedig a vár parkjában néztük meg a nagyszabású tűzijátékot.

A búcsúesten nagy sikerrel mutattuk be a két táncprodukciót és a hét során készített fotókból és filmekből összeállított beszámolót.

A búcsú nehéz volt a fiataloktól, és még nehezebbé tette, hogy ezúttal a szülők is aktívan vettek részt a hét programjaiban és így közel kerültek mindannyiunk szívéhez.

Hazafelé megálltunk Párizsban. Felmentünk az Eiffel toronyba, bementünk a Notre Dame-ba, fényképezkedtünk a Louvre üvegpiramisa előtt, sétáltunk a Champs-Élysées-n, megcsodáltuk Párizs éjszakai fényeit.

A csoportvezetők Véronique Berteaux  és Tóth Ágnes tanárnő voltak. Munkatársaik pedig Abdellatif Takourbi és Lévai Zita Mariann tanárnő, valamint Mikulás Domonkos igazgatóhelyettes úr. A francia szervezők munkáját segítette Rachel, egy spanyol önkéntes lány, és a kecskeméti Borbély Blanka, aki évek óta a 3 Cités munkatársa.

 

Submitted by levai.zita on