2018. 04. 21.

Az emberi test anatómiája

Idén érkezett Budapestre a Body nemzetközi anatómiai kiállítás. Kiss Ildikó tanárnő szervezésével a 9., 10., 11., 12. évfolyam biológia tagozatos diákjai tekintették meg.

Reggel indultunk vonattal mindannyian kísérőtanárainkkal Budapestre. A kiállítást, amit egyetemi hallgatók mutattak be, két csoportban néztük meg. Először az orvostudomány fejlődéséről, illetve a magyar orvostudomány fejlődéséről láthattunk rövid ismertetést.

Innentől az ember anatómiáját ismerhettük meg. A szerveket formalinnal fertőtlenítették és tartósították, majd kivonták belőlük a vizet, és szilikonnal feltöltötték őket, így megőrizték eredeti formájukat és állagukat. Ennek az eljárásnak köszönhetően teljesen szagtalanul és eredeti állapotban láthatjuk a szerveket, szervrendszereket. 

Ez a kiállítás nagyon jó áttekinthetőséget nyújt, jól láthatjuk a szervek, szervrendszerek elhelyezkedését. Különösen érdekes volt számomra az a típusú preparáció, mely az érhálózatokat mutatta, azáltal, hogy az ereket feltöltötték és körülötte a kötőszöveteket lemarták, így teljes képet kapunk az érhálózatról, kapillárisokról is. Továbbá, ami engem nagyon megfogott, az az embrionális fejlődés bemutatása.

Nagyon jó volt gyakorlatban is látni, amiről tanulunk, és mindenkinek ajánlom, aki érdeklődik az anatómia és a biológia iránt.

Délután megnéztük a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János, Petőfi Sándor, és Szabó Magda kiállítását.

Fricz Gitta 12.c

Submitted by kiss.ildiko on