2021. 03. 18.

A bérmálás (latinul confirmatio = megerősítés) a keresztségben részesültek megerősítése a Szentlélek kiárasztása által, aki a hívőket a keresztény nagykorúságra elvezeti és kegyelmeivel támogatja. Jézus megígérte a Szentlelket, és pünkösdkor el is küldte az apostolokra és az egész Egyházra. Ezután az apostolok és utódaik a keresztség kegyelmének betetőzéseként a már megkeresztelteknek kézrátétellel szolgáltatták ki a Szentlélek ajándékát.

Az idei tanévben is két bérmacsoportot indítottunk: az egyik 9. évfolyamos, a másik 8. évfolyamos diákokból áll. A covid járvány miatt mindkét csoport felkészítése online történt/történik. 

A diákok felkészülését a YOUCAT bérmakönyv segíti (írója: Bernhard Meuser és Nils Baer; Vigilia Kiadó, Bp., 2017)

A bérmálás 2021. június 5., szombaton lesz 17.00 órakor. Helyszíne a kecskeméti Nagytemplom. A szentség kiszolgáltatója Bábel Balázs érsek atya lesz. A bérmálkozás előtt írásbeli és szóbeli vizsgát szervezünk, próbát, valamint rövid rekollekciót tartunk. 

A bérmálkozáshoz az alábbi igazolásokat kérjük beszerezni, kitölteni: 

  1. jelentkezési lap a bérmálkozásra (űrlapot adunk)
  2. (ha valaki nem a Piarista Plébániához tartozik) saját plébánosának engedélye, hogy hozzájárul a nálunk, piaristáknál történő bérmálkozáshoz
  3. igazolás, hogy a bérmálandó részesült már a keresztség szentségében (ezt vagy a keresztelési emléklap fénymásolatával vagy plébániai okirattal lehet igazolni)
  4. igazolás, hogy a bérmálandó volt már elsőáldozó (aki még nem volt, a bérmálásra való készület részeként az elsőáldozásra is felkészítjük! - ezt vagy az elsőáldozási emléklap fénymásolatával vagy plébániai okirattal lehet igazolni)
  5. bérma-keresztszülőségről plébánosi igazolás (az lehet bérma-keresztszülő, aki már maga is volt bérmálkozó és vallását gyakorolja)

Az igazolásokhoz űrlapok e hirdetés alján tölthetőek le. 

Elképzelhető olyan konstrukció is, hogy valaki nálunk csak a bérma-hittanra jár. Mi igazolást adunk ki arról, hogy felkészült, levizsgázott. Ezek után a saját plébániáján is tud bérmálkozni. MERT ALAPVETŐEN A SZENTSÉGKISZOLGÁLTATÁS RENDES HELYE AZ A PLÉBÁNIATEMPLOM, AHOVÁ LAKÓHELY SZERINT TARTOZIK VALAKI. (A bérmálásra felkészítő hittanunkra saját plébános hozzájárulásával azért fogadunk nem saját plébániánkhoz tartozó fiatalokat is, mert előfordulhat hogy nem jó az otthoni felkészítő hittan időpontja számukra, és emiatt maradnának ki esetleg a szentség felvételéből.)

A bérmálásra való felkészítéssel kapcsolatos további információ az alábbi e-mail címen kapható:

nagy.attila@kecskemet.piarista.hu

Nagy Attila SchP - lelkipásztori felelős

 

Submitted by nagy.attila on