2019. 10. 01.

Nagy élményben volt része a Napraforgó csoportos gyermekeknek és felnőtteknek 2019. szeptember 24-én, kedden délelőtt. Ezen a napon autóbusszal látogattunk el Rendek László és felesége Olgi néni tanyájára és megismerkedhettünk a Kiskunsági Nemzeti park részét képező Ökogazdasággal, Tanyamúzeummal a Menő Menzák pályázati program keretében.

Kerekegyháza közelében, a szikes pusztában található tanyai épületegyüttes csodálatos környezete megnyugvást nyújt az itt élők és az ide látogató vendégek számára egyaránt. 1892-ben épített háromosztatú, tornácos lakóház mutatja be az épület 1920-30-s évekbeli állapotát. A szoba – konyha - kamra, illetve a mezőgazdasági eszközök tárolására szolgáló szín egy tanyasi család hétköznapi életének, munkájának korabeli állapotát tükrözi. A tanyamúzeum mellett a Rendek család lakóháza és gazdasági épületek sorakoznak. A gyönyörű nádfedeles, fehérre meszelt épületek, muskátli virágokkal, faragásokkal díszített, barnára festett faablakok visszaidézik nagyapáink, dédapáink korát. A közel 20 hektáros birtokot a mai napig hagyományos akácfából készült, időtálló, természetes fakerítés öleli körül, közepén gémes kút, gólyafészek, köcsögfa, szabadtéri kemence látványa fogadja az ide érkező vendégeket.

Az ökogazdaság fenntartásához szükséges szerteágazó szellemi és fizikai munkát 4 generáció látja el. Elsődleges céljuk a paraszti kultúra ápolása, fenntartása, továbbadása valamint a tanyára látogatókkal a tartalmas egészséges élet megismertetése. A tanyasi élet egy állandó körforgás. A mezőgazdaság sokféle lehetőséget kínál a dolgozni szándékozó embernek, meg kell szervezni az életet. Benne van a pakliban, hogy a termés az időjárás miatt nem jól sikerül vagy a klímaváltozás miatt kiszáradnak a legelők. Tudni kell, hogy mit mivel lehet pótolni a család és az állatok élelmezésében. A Rendek család tagjai beleszülettek ebbe a kultúrába, volt merészségünk a nem mindenkor tisztelt paraszti tudást felvállalni, sőt megszervezni a továbbadását is, mivel a gazdaságban a munkát mindenképpen el kellett végezni. A mai világban ezt nagyon kevesen mondhatják el magukról, óriási lyuk van a paraszti kultúra tudásában. Ezért érlelődött meg az a fajta példaadás a családban, hogy oktatni kell a munka szeretetét, örömét, a munka szükségességét a fiatalok és a fiatal felnőttek körében. Hosszú évek alatt azt a csodálatos dolgot is megtapasztalta a család, hogy vannak követőik, akik szeretnének dolgozni, gazdálkodni a Rendek család szemléletét követve. Munkájukat itthon és jelentős nemzetközi kapcsolataik révén külföldön is elismerik.

Kirándulásunk során hagyományos eljárással készített, mangalica hússal dúsított, finom gulyáslevest, almás pitét, friss zöldségeket, gyógynövényeket kóstoltunk, láttunk. Magunk fűtöttük száraz fával, venyigével a kemencét, dallal bíztatva a tüzet. Dagasztottunk teknőben és formáltuk aprócska kezeinkkel a tiszta alapanyagokból összeállított rozscipót az ebéd mellé. A munkafolyamatok közben Olgi néni tudatosította a gyermekekben milyen alapanyagok és hagyományos munkaeszközök szükségesek a cipósütéshez és beszélt az étel tiszteletéről. A szárazbab indáinak kitaposása és a magok üvegbe gyűjtése a legkisebbek érdeklődését is felkeltette. Testközelben találkozhattunk a gazdaság állataival: kutyákkal, tehenekkel, mangalicákkal, rackákkal, libákkal.

Mi bizonyíthatná jobban a gyermekek biztonságérzetét, felhőtlen jókedvét, mint a szabad játék öröme. A hatalmas tanyasi udvarnak és a gyönyörű őszi időjárásnak köszönhetően erre is volt bőven lehetőség. Szabadon kezdeményeztek bújócskát, fogócskát, körjátékot a gyermekek, igazi önfeledt játékban volt részük a kirándulás során.

Köszönjük ezt az élményt a Rendek családnak és a Menő Menzák pályázatnak!

Hajagosné Csernák Gizella és Szelei-Nagy Éva

Az érdeklődők további részleteket olvashatnak az ökogazdaságról a lenti címen:

https://www.okomuzeum.hu/

Submitted by hajagosne.gizella on